Читај ми!

Ко сада може да путује у Немачку

Епидемијска ситуација у Немачкој је драматична. Шта то значи за улазак у земљу, ко мора у карантин и где сме да се путује унутар Немачке?

И мимо тренутне драматичне епидемијске ситуације, правила за улазак у Немачку су делимично блажа него што су била пре годину дана.

С обзиром на то да број оболелих од коронавируса расте, од 9. новембра сви старији од дванаест година који улазе у Немачку, без обзира на то одакле и којим превозним средством долазе, обавезни су да покажу одговарајуће потврде.

Дакле, онај ко жели да уђе у Немачку, у сваком случају мора да има потврду да је вакцинисан, да је прележао ковид 19 или негативан тест на корону. Та уредба важи до 15. јануара 2022. године.

Генерално је улазак могућ из свих земаља чланица ЕУ, као и из земаља које припадају Шенген зони – Исланда, Норвешке, Швајцарске и Лихтенштајна.

Пре него што отпутујете у Немачку, распитајте се о актуелној ситуацији и прописима. Детаљне информације могу се пронаћи на сајту амбасаде Немачке у Србији, на страницама немачког Министарства здравља и министарства унутрашњих и спољних послова.

Људи из трећих земаља дуго нису могли да путују у Немачку, да ли је то сада поново могуће?

Улазак у Немачку из трећих земаља, као што је Србија, могућ је, али уз одређена ограничења. Тренутно је двадесет земаља на немачкој такозваној "позитивној листи", међу њима су Аустралија, Канада и Јужна Кореја.

Становници тих земаља у Немачку могу да уђу уколико уз себе имају наведене потврде, без обзира на сврху путовања.

Путници из осталих трећих земаља, да би ушли у Немачку, морају бити у потпуности вакцинисани. Њихово путовање мора да буде апсолутно нужно, а на сајту Министарства унутрашњих послова наведено је у којим случајевима се путовање таквим сматра.

Када је реч о вакцинама, признају се само оне које је одобрио немачки Институт "Паул Ерлих", а то су вакцине "Бионтек-Фајзерове", "Модернине", "Астра-Зенекине" и компаније "Џонсон и Џонсон". Верзије тих вакцина које су одобрене у иностранству важе као еквивалентне.

Потпуно вакцинисање се постиже две седмице након што је примљена друга доза. За оне који су вирус прележали, довољна је једна доза вакцине, а то се односи и на оне који су примили вакцину компаније "Џонсон и Џонсон", која се даје у једној дози.

Ко не може да путује у Немачку?

Сходно томе, у Немачку не могу да уђу становници трећих земаља које нису на "позитивној листи", који нису у потпуности вакцинисани и који не могу да наведу ваљан разлог да би им се путовање сматрало апсолутно нужним.

У којим случајевима је по доласку у Немачку обавезан карантин?

Генерално је карантин обавезан за све који по доласку у Немачку уз себе немају доказ да су вакцинисани, да су вирус прележали или негативан тест на корону. Изолација је обавезна и за путнике који долазе из високоризичних земаља или из подручја са варијантама вируса.

За оне који долазе из земаља високог ризика обавезан је десетодневни карантин, који може да се скрати на пет дана, уколико је тест негативан.

На листи високоризичних земаља Института "Роберт Кох" тренутно су и многе земље ЕУ, попут Аустрије, Белгије, Грчке, Холандије, Хрватске и Словеније. На тој листи су и Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Северна Македонија.

Сходно томе, карантин је обавезан и за немачке путнике који се враћају у земљу - уколико нису у потпуности вакцинисани или нису прележали вирус.

Путници који у Немачку долазе из високоризичних земаља обавезни су претходно да пријаве долазак, испуњавањем дигиталног обрасца.

За оне који се враћају из подручја са варијантама вируса обавезан је карантин од четрнаест дана. То се односи и на вакцинисане и на оне који су прележали вирус.

Двонедељни карантин не може да се скрати ранијим тестирањем. Тренутно (стање: 24.11) у свету нема подручја са варијантама вируса.

Да ли пре пута морам да урадим корона тест?

Није неопходно. Уколико имате доказ о потпуној вакцинацији или доказ да сте прележали вирус, пре уласка у Немачку није потребно тестирати се.

Међутим, може се десити да ту потврди траже авио или железничке компаније с којима путујете у Немачку.

О томе би се требало распитати код њих пре пута. У Немачкој се признају само пи-си-ар (не старији од 72 сата) и антигенски тестови (не старији од 48 сати).

Желим да путујем с децом у Немачку, која правила важе за њих?

Под већ наведеним условима и деци је дозвољен улазак у Немачку. Деца млађа од дванаест година нису обавезна да приложе наведене потврде. Уз то, за њих је обавезан петодневни карантин, уколико долазе из високоризичног подручја. Међутим, дигитални образац за пријаву доласка обавезан је и за децу млађу од дванаест година.

Да ли по доласку могу слободно да се крећем унутар Немачке?

У принципу да, али с обзиром на то да мере могу да се разликују од једне до друге немачке покрајине, може бити да у поједине регионе не можете да путујете.

Све до 12. децембра забрањена су туристичка путовања у Саксонију. С обзиром на велики број заражених корона вирусом у тој покрајини, уведена су ограничења која се тичу јавног живота. Дозвољена су само пословна путовања. Слично је и у деловима Баварске.

Зато се пре пута обавезно распитајте да ли су туристичка путовања дозвољена у покрајини у коју долазите. Информације о корона прописима у свим немачким покрајинама можете пронаћи ОВДЕ.

Да ли као туриста у Немачкој могу да идем у биоскопе, музеје и ресторане?

И ту се правила разликују од једне до друге савезне покрајине, па чак и од региона до региона.

У многим покрајинама, као што су Берлин, Хамбург, Саксонија и Северна Рајна Вестфалија на многим местима важи такозвано "правило 2Г".

То значи да само вакцинисани и они који су прележали вирус могу у ресторане, музеје или на разне манифестације. Негативан тест није довољан.

Стога је путницима који нису вакцинисани туристичка понуда ограничена.

С обзиром на драматичан број заражених коронавирусом, у многим деловима Немачке би наредних дана или седмица рестриктивне мере могле да буду пооштрене.

Многи траже да се "правило 2Г" уведе у целој земљи. Туристи би зато обавезно требало да се информишу о епидемијској ситуацији, нарочито у покрајини у коју долазе.

Шта да радим ако се током боравка у Немачкој заразим ковидом 19?

Што је могуће пре идите у карантин и о томе обавестите здравствене службе. ОВДЕ можете пронаћи које су службе за вас надлежне. Уколико су симптоми јачи, обратите се лекару или позовите број 116 117. У хитним случајевима позовите број 112 или се упутите ка болници.  

субота, 20. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару