Читај ми!

Јапан, генетско самоубиство коронавируса?

У Јапану се приводи крају научна студија која је показала да је делта сој вируса у тој земљи много мање разноврстан када су у питању мутације него што се претходно мислило.

Тим јапанских научника из Националног института за генетику у сарадњи с лабораторијом Универзитета Њигата проучио је делта сој новог коронавируса присутан у земљи и нашао је да протеин који том вирусу омогућава да исправља генетске грешке приликом мутације постао нефункционалан, због чега вирус није у стању да се реплицира и продукује нове варијанте (које би у будућности могле да постану отпорне на вакцине).

То значи да делта сој вируса у Јапану нестаје, јер због недостатка у сопственој структури више нема способност репродукције и мутирања.

Та студија, која још није финализована, дошла је под лупу листа Џапан тајмс, новина које се штампају у Јапану на енглеском језику, због наглог опадања броја заражених у земљи у протекла два месеца.

Наиме, у Јапану се тренутно региструје само нешто више од стотину заражених дневно, док је крајем августа било и по више од 25.000 новозаражених сваког дана.

Према речима вође поменутог истраживачког тима, професора Итуро Иноуеа, у Јапану је делта сој истиснуо алфа сој и пошто се сада чини да делта сој више није у стању да мутира, то би могло да објасни тај велики пад у броју заражених.

Врло дисциплиновано ношење маски

Резултати те студије која наговештава да би делта сој практично могао да нестане сам од себе, међутим, још нису потврђени.

Наиме, објашњење за велики пад у броју заражених могло да буде то што је у другој половини лета у Јапану направљен огроман напредак у вакцинисању, пре него "генетско самоубиство" делта вируса.

Рецимо, у време када су Oлимпијске игре почињале, у последњој недељи јула, у Јапану је било ревакцинисано само 18 посто популације, док је данас то 76 процената. То је више него у САД, Великој Британији, Немачкој и другим земљама Запада.

Такође, Јапанци настављају врло дисциплиновано да носе маске, не само у затвореном, него и напољу, што није случај на Западу.

Постоји и један фактор који би могао да створи лажни утисак о нестајању вируса, а то је чињеница да је током ковид кризе Јапан константно радио од неколико пута до неколико десетина пута мање пи-си-ар тестова дневно од других развијених земаља света, дуго чак и мање од Србије, која има око 16 пута мању популацију.

Имунизација ослоњена само на две вакцине 

Ипак, Јужна Кореја сада има приближно исту стопу вакцинације као Јапан, али двадесет до тридесет пута више регистрованих заражених дневно, а дупло мању популацију, што може бити потврда теорије јапанских научника, али то може бити и услед чешћег тестирања, или тога што су корејски грађани примили друге типове вакцина и због других фактора.

Наиме, у Јужној Кореји дато је много вакцина "Астра-Зенеке" и "Џонсон и Џонсона", уз "Фајзерову" и "Модернину".

С друге стране, Јапан се у имунизацији ослонио само на последње две компаније, док је своје "Астра-Зенекине" вакцине поклонио другим азијским државама и регијама, а цепиво "Џонсон и Џонсона" уопште није увозио.

Зато је, мада студија професора Иноуе пружа извесну наду да је могућ сценарио у којем због мутације на својим протеинима одређени сој коронавируса сам од себе губи моћ да еволуира и потом нестаје, потребна опрезност и уздржаност у вези са интерпретацијом њених резултата.  

субота, 20. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару