Читај ми!

Оштре ковид мере у Аустрији, опозиција најављује тужбе и протесте

Реакције у Аустрији на данас проглашене мере – с једне стране генерални локдаун, с друге увођење обавезне вакцинације против ковида – крећу се од олакшања до осуде и побуне.

Медицински стручњаци, уз њих епидемиолози, вирусолози и молекуларни биолози реагују са олакшањем на нове мере у Аустрији. С те стране нема критике, одатле је протеклих дана долазило и највише апела влади да уведе одлучне мере.

У саопштењу Друштва за анестезиологију и интензивну медицину се каже да су мере исправне, али долазе касно, јер су дневни бројеви оболелих такви, да ће се позитивни ефекти осетити тек са временском задршком. "Али, било је крајње време да неко повуче кочницу" каже председник Удружења за интензивну медицину Валтер Хазибедер.

Епидемиолог Гералд Гартленер је уверен "да ће четврти талас епидемије бити прекинут – али само ако влада има снаге да заиста спроведе оно што је данас саопштила, иначе ћемо у јануару или фебруару опет бити ту где смо сада".

Молекуларни биолог Улрих Елинг поручује да је "комбинација локдауна и обавезе вакцинисања прави чин ослобођења, једини исправни пут из ове пандемије".

Математичар Ники Попер је вођа тима који ове две године израђује дигиталне симулацијске системе за потребе владе. По њему, "данас најављено решење мора да делује, јер другог нема. Оно је ултима ратио, последњи покушај, резервних варијанти више нема".

Специјалисти за уставно право су протеклих дана већ давали изјаве да увођење обавезне вакцинације не би представљало гажење Устава. Један од њих, Бернд Kристијан Функ потврђује данас законитост владине одлуке.

"Увођење обавезне вакцинације је пре свега политичко питање, док са становишта људских права оно уопште није проблематично", сматра Михаел Фремут, директор Болцман Института за људска права.

"Заштита друштва и заједнице може правно бити стављена изнад личних интереса индивидуе. Једино ограничење при томе су медицинске контраиндикације у појединачним случајевима", рекао је Фремут.  

Критике опозиције

Политичка опозиција критикује владина решења, али разлози за критику нису исти код свих.

Социјалдемократе сматрају да је влада требало да реагује раније и покаже више слуха за апеле из медицинске професије.

Шефица странке Памела Ренди Вагнер, иначе и сама по професији епидемиолог, више се љути због закаснелих одлука владе, него због њиховог садржаја, иако додаје да је увођење обавезне вакцинације "осетљива тема".

НЕОС сматра да је федерална влада "тотално заказала". Kритика Беате Мајнл Рајзингер, вође те мале парламентарне странке, своди се на то да влада касни са одлукама, те да локдаун не би био неопходан да се одлучније реаговало прошлог лета.

Једини прави критичари садржаја данашњих владиних мера су из Слободарске партије. Из њеног врха је дошло саопштење да је Аустрија "са данашњим даном постала диктатура". Шеф странке Херберт Kикл, и сам болестан од ковида, поручује: "Са увођењем опште обавезе вакцинације пређена је црвена линија и погажен устав земље. Ово је влада лажова и губитника".

Слободарска партија најављује тужбу пред Уставним судом.

За сутра се у Бечу најављују најмање три велика протеста, које организују Слободари, затим нова странка из Горње Аустрије "Људи, слобода и темељна права", као и друга ад хок удружења грађана који се противе вакцинацији. Полиција за сада рачуна са укупно 10.000 учесника.

субота, 20. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару