Читај ми!

Ковид ситуација у Немачкој се рапидно погоршава, стручњаци поручују да никада нису били забринути као сада

Епидемиолошка крива се у Немачкој из дана у дан усправља толиком брзином да је други дан заредом оборен рекод по броју регистрованих новозаражених коронавирусом. У току јучерашњег дана регистрован је 65.371 случај новооболелих, што је за око трећину више него прошле среде. Осим тога, јуче су забележена и 264 смртна случаја од последица ковида, што је и даље далеко мање од неславног рекорда забележеног у јануару ове година када је у Немачкој појединих дана бележено и по више од хиљаду преминулих у једном дану.

Према речима одлазеће канцеларке Ангеле Меркел, Немачка се суочава са "ванредном ситуацијом" те да се "касни" за преговорима о томе како ковид-кризу сузбити новим мерама.

"Тренутна пандемијска ситуација у Немачкој је драматична", рекла је јуче канцеларка, истичући да "четврти талас пуном снагом погађа нашу земљу".

Страх од преоптерећења болница

Према њеним речима, она се залаже да се на састанку са премијерима 16 немачких покрајина договоре јасни нивои хоспитализације ковид пацијената после којих политичари морају да уводе нове пандемијске мере "пре него што буде прекасно". Без тога, рачунање учесталости хоспитализације, која одражава ситуација у немачким болницама, остају "безуби тигар".

У Немачкој је, после септембарске промене Закона о заштити од инфективних болести, рачунање учесталости хоспитализације постало одлучујући фактор за процену пандемијске ситуације, а не седмонедељни број новозаражених на 100.000 становника.

"Крајњи циљ је да се избегне преоптерећење здравственог система и да се тако заштите животи", истакла је Меркелова, додајући да то укључује да најбољи могући третман добију не само ковид пацијенти, већ и сви остали пацијенти. "Горка истина је да то више није могуће у најтеже погођеним окрузима".

Најтежа ситуација је на југоистоку Немачке, пре свега на истоку Баварске, у Саксонији и Тирингији. У градићу Фрајзинг, северно од Минхена, болница је због потпуно испуњених капацитета донела одлуку да ковид-пацијете хеликоптером пошаље на лечење у градић Мерано северној Италији.

"Ми више немамо капацитете да их примамо, а баварске болнице у околини су такође биле пуне", рекао је Томас Маркс, медицински директор болнице у Фрајзингу, који истиче да су од ковид пацијаната на интензивној нези сви невакцинисани.

Болнице угашене, а пандемија узела замах

Здравствено особље се жали да би требало много више да се учини да се ојачају њихови капацитети.

Међутим, оно што званичници ретко анализирају јесте чињеница да су у односу на прошлу годину у Немачкој угашене 24 болнице "због несолвентности", што је поприлично смањило не само опште болничке капацитете у Немачкој, већ и број места на одељењима интензивне неге.

Када се упореде актуелни подаци, приближно је исти број од око 3.500 ковид-пацијената лежи на одељењима интензивне неге данас и пре годину дана. Али, драматично је различит број расположивих слободних кревета на овим одељењима. Пре годину дана их је било 7.000, а сада тек нешти више од 2.300 што указује да је за годину дана укинуто око 4.600 места на одељењима интенезивне неге.

Политички магазин Шпигл наводи да је у овом тренутну само четвртина немачких болница у стању да редовно одржава одељења интензивне неге. Осим питања солвентности одржавања ових одељењима, највећи проблем је акутни недостатак стручног медицинског особља.

Струка криви политичаре

Лотар Вилер, председник Института "Роберт Кох" надлежног за праћења пандемије позвао је да моментално буду затворени клубови и барови, не скривајући своју фрустрацију што се ковид-ситуација у Немачкој рапидно погоршава.

"Имаћемо један веома лош Божић уколико одмах не предузмемо контрамере", рекао је Вилер у једној онлајн-дискусији. "Наша земља је у ванредној ситуацији. Свако ко то не види, чини веома велику грешку".

Према Вилеровим речима, заражавање се интензивира и "постоји бар два или три пута више заражених" него што показују званичне бројке. Он додаје да је забрињавајућа ситуација и у болницама те да "никад нисмо били толико забринутих као што смо сада".

Вилер је оптужио политичаре да су направили озбиљне грешке у управљању пандемијом.

"Пребрзо смо се отворили у појединим областима... Клубови и барови су жаришта и са моје тачке гледишта, они морају да буду затворени", рекао је Вилер, додајући да би свако ко може требало да се вакцинише или добије и трећу дозу вакцине, као и да се он залаже за увођење ковид-пропусница само за вакцинисане и оне који су недавно прележали ковид.

До сада је у Немачкој у потпуности вакцинисано око 56,5 милиона људи, то јест 68 одсто становништва, док је још два милиона добило први дозу што свеукупно чини 70 одсто укупног становништва

субота, 20. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару