Читај ми!

Ковид пропуснице у Италији – средство за нормалан живот или за поделе у друштву

У Италији је зелена пропусница увођена постепено од августа, а сада је потребна практично за све. У међувремену је пропусница поделила земљу, а данас је тачно месец дана откако је потребна за одлазак на посао.

У Италији је 15. октобра уведена обавезни зелена пропусница за одлазак на посао. Данас у овој земљи не можете да уђете практично нигде осим у самопослугу, апотеку и продавнице уколико немате ову пропусницу.

И док многи Италијани сматрају да је ковид пропусница једино решење, с друге стране, доста је оних који су апсолутно против.

"Није се вратила нормалност и зелена пропусница је створила раздор. Постоје људи, иако су они у мањем броју који не прихватају ову меру и на пример овде у Милану демонстрирају већ месецима, прво као 'но вакс' а сада и као 'но грин пас'. Kреирао је доста проблема. Оно што примећујем да људи коју су против вакцине и против зелене пропуснице заснивају своја схватања на ненаучним чињеницама. Антиваксери су увек постојали, а сада је то баш видљиво", рекао је један становник Италије.

И мада се зелена пропусница овде у Италији назива нечим што омогућује нормалан живот, већина људи не мисли тако. Сматрају да је то само инструмент који практично приморава све већи број људи да се вакцинише, јер се живот заправо драстично променио и могуће је живети привид некадашњег живота само уколико са собом имате кју-ар код, без тога нема уласка у биоскоп, воз, авион, универзитет, теретану, базен, позориште, ресторан и на посао.

Или имате зелену пропусницу или немате посао и плату, или је имате или ће се ваш живот одвијати у вашем стану. Оно што смо називали нормалним животом без зелене пропуснице више није могуће, мишљење је већине Италијана којима смо поставили ово питање.

"До вечерас сам мислила да је живот једноставнији са зеленом пропусницом, међутим, вечерас сам доживела ситуацију у којој је, да бих ушла у овај кафић, требало као и увек да покажем пропусницу, а ја нисам могла да је нађем на телефону. Мислим да смо много условљени овом ситуацијом, иако се слажем са тим да имамо пропуснице и вакцинисана сам. Видим да се људи страшно деле и мислим да је то јако велики проблем у нашој земљи. Постоје људи коју су вакцинисани, али се не слажу са тим да постоји пропусница без које се не може ићи на посао, тако да мислим да је тренутно пропусница проблем јер нас дели", казала је једна становница Италије.

Зелена пропусница је мера која је, на овај начин, усвојена, само у Италији. Свака европска земља има своје мере. У Европској унији је ковид пропусница потребна за путовања али свака земља има свој приступ апликацији, од Белгије која их скоро уопште нема преко оних земаља које је траже само у неким ситуацијама, до Италије у којој се тражи за све.

субота, 20. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару