Читај ми!

Дванаестогодишњак у Италији жели да се вакцинише, отац против – случај завршио на суду

Случај дечака од 12 година чији су родитељи раздвојени доспео је на суд у Милану. То можда не би било толико неуобичајено да се не ради о случају у коме дете жели да се вакцинише, а отац му то не дозвољава, док се мајка слаже. Не би ли нашли решење, родитељи су се обратили суду, који је дозволио вакцинацију.

Питање које данас мучи родитеље у Италији јесте да ли да вакцинишу своју малолетну децу. На то питање један дванаестогодишњи дечак није знао да нађе одговор јер је његов отац против вакцинације док мајка није, и ово је први пут да се нису сложили око одлука које се тичу њиховог детета.

Наиме, дечак је објаснио судијама да је неодлучан због чињенице да његови родитељи говоре две потпуно различите ствари и то га плаши, преноси италијански дневни лист Коријере дела сера. Судије су утврдиле да је дечак доста зрео за своје године и да, након што је пуно читао новине и гледао вести, схватио да су његове идеје ближе мајчиним идејама, која је за вакцинацију, те су је одобрили.

"Разговарајући са мамом и објашњавајући јој оно што ми је тата рекао, схватио сам да то што тата прича нема баш много смисла", рекао је дечак.

Судије су одлуку да дозволе вакцинацију иако се један родитељ противи, оправдале чињеницом да се очева објашњења не заснивају на италијанским и међународним научним основама, да су у супротности да индикацијама италијанске агенције за лекове као и оним интернационалним.

Дакле, одељење за породична питања суда у Милану са Кјаром Делмонте, Валентином Мадерном те Аном Катанео на челу, одлучило је да дечак може бити вакцинисан јер је саслушао оба родитеља, информисао се и размислио, тако да је његово мишљење важно и мора се узети у обзир.

Отац је, с друге стране, једноставно изјавио да се код њега ради о нормалној родитељској забринутости због свих опасности које вакцина може да има уколико буде дата младим људима, те да ни он сам није вакцинисан.

Суд сматра да је мајка та која је способнија да одлучи о здрављу свог детета, које је малолетно, да је њена одлука о вакцинацији исправна и заснива се на чињеницама па ће она моћи, потпуно самостално и без утицаја оца, да донесе одлуку која се тиче вакцинације сина. Дакле, мајка има дозволу суда да сасвим независно од оца донесе одлуку о томе да ли ће на крају вакцинисати дете или не.  

Слични случајеви у Италији и остатку света

Један од првих случајева сличним овоме догодио се у Фиренци, када је момак од 17 година тражио од суда дозволу да може да се вакцинише иако то родитељи нису желели.

Иста ситуација се догодила у Арецу, када је други адолесцент од 16 година учинио то исто. У оба случаја суд је одлучио да могу да се вакцинишу тј. да су слободни да одлуче како ће поступити према властитом телу.

Дечак од дванаест година из Холандије добио је дозволу локалног суда да се вакцинише иако се отац противио. Дечак је желео да се вакцинише како би могао да посети баку која је болесна од рака без ризика да је зарази, иако истраживања као и конкретне ситуације показују да и онај ко се вакцинисао може да пренесе вирус као и да га добије мада у блажем облику.

Наиме, то је и оно на шта упозорава Светска здравствена организација, која понавља да је могуће заразити се ковидом и поред две вакцине, као што је могуће заразити и друге особе.

И мада у Холандији вакцинација деце између 12 и 17 година може да се обави само у случају да се оба родитеља слажу, холандске судије су учиниле преседан и одобриле вакцинацију дванаестогодишњака.

Његов отац је изјавио за холандске медије да се ради о експерименталној вакцини која није безбедна за употребу. С друге стране, мајка овог дечака има потпуно супротан став од очевог, што је разлог због кога се дечак обратио суду.

Дакле и мада се родитељи противе вакцинацији или се један од родитеља противи, сасвим је извесно да ће судије одлучити да деца могу да се вакцинишу иако су малолетна, уколико се обрате суду.

субота, 20. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару