Читај ми!

Више од 2.000 случајева ковида у Румунији, Северна Македонија близу полицијског часа

У свету је од ковида 19 умрло више од милион и сто хиљада људи, а број заражених је премашио 40 милиона. Ипак, скоро 30 милиона се опоравило. Највише оболелих је и даље у САД, Индији, Бразилу и Русији. Корона узима данак и у региону. Хрватска предвиђа да ће имати и до 2.000 заражених дневно, док Словенија уводи полицијски час.

Епидемиолог и члан Научног савета хрватске владе Бранко Коларић каже да је могуће да у Хрватској буде и 2.000 новозаражених дневно.

"Са 500 смо дошли на 1.000, тако да није немогуће да и 2.000 достигнемо", рекао је Коларић за ХРТ и истакао како неодговорно понашање доводи до тога да здравствени систем постане преоптерећен.

У Хрватској је у недељу било 548 хоспитализованих, а Коларић наводи да, како се већи број пацијената оболелих од короне лечи, онда има и нешто мање капацитета за остале болести које треба лечити.

Коментарисао је и чињеницу да је све више зараженог медицинског особља и да се поставља питање ко ће радити.

У Црној Гори, после протеста угоститеља због одлуке здравствених власти да се кафићи и ресторани затворе у пет општина због ширења коронавируса, председник Националног координационог тела (НКТ) Милутин Симовић позвао је тамошње епидемиологе да преиспитају своју одлуку.

Симовић је саопштио да су ставови одговорних црногорских угоститеља оправдани и да их у потпуности разуме и позвао Институт за јавно здравље (ИЈЗ) да још једном сагледа све аспекте мере, а надлежне инспекције да свој посао ураде без изговора и одлагања како не би испаштали они који не би требало.

Црногорски Институт за јавно здравље предложио је да се због раста броја оболелих у Будви, Улцињу, Цетињу, Колашину и Жабљаку затворе угоститељски објекти и да се у тим општинама уведе полицијски час.

Истовремено, Влада Словеније званично је синоћ прогласила епидемију коронавируса за целу земљу, која ће трајати 30 дана, почевши од данас.

Европа јача мере у борби против коронавируса 

Европа је прешла праг од 250.000 умрлих од коронавируса, а са више од 8.000 умрлих за недељу дана бележи најтежи недељни биланс од средине маја.

Бројне европске земље покушавају да се заштите увођењем јачих заштитних мера.

Током викенда је у Француској забележен рекордан број оболелих од ковида 19, па је од суботе је уведен полицијски час од 21 до 6 сати ујутро који ће трајати бар месец дана, преноси Би-Би-Си и додаје да онај ко га прекрши мора да има валидан разлог за то или да плати казну од 135 евра.

Од понедељка сви барови и ресторани у Белгији су затворени на четири недеље, а на снази је и полицијски час од поноћи до пет сати ујутру.

Такође, уведена је забрана продаје алкохола после 20 сати.

У Швајцарској је уведено обавезно ношење маски на свим затвореним местима, као и забрана окупљања више од 15 особа на једном месту.

У Чешкој још није одлучено да ли је потребан карантин, а та земља је тренутно прва по броју оболевања у Европи.

У Ирској ће бити представљене нове мере, а претпоставља се да ће бити затворене одређене продавнице и компаније.

У Немачкој, канцеларка Ангела Меркел је позвала људе да остану код својих кућа и да избегавају путовања уколико је то могуће.

понедељак, 29. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару