Пандемија коронавируса смртоноснија од рата у Вијетнаму, вакцина тек крајем 2021.

У свету је новим коронавирусом заражено више од три милиона људи, а од последица заразе преминуло је преко 212.000 особа. Док се многе земље припремају или су већ започеле са ублажавањем мера здравствени стручњаци упозоравају да вакцина против коронавируса не може бити спремна за широку употребу пре краја следеће године.

Од укупног броја оболелих три одсто је у критичном стању, а најтежа ситуација је у САД где је оболела је трећина заражених у свету, односно више од милион становника. Најтежа ситуација је у Њујорку где је оболело више од 800.000 грађана.

Број новооболелих постепено се смањује у Италији, Шпанији и Француској које су у Европи највише погођене, а власти тих земаља ублажавају рестриктивне мере уведене ради спречавања ширења коронавируса.

Од азијских земаља, највише заражених је у Kини, где је број новооболелих веома мали, а смртних случајева скоро да нема, док је од јужноамеричких земаља највише оболелих у Бразилу.

Од блискоисточних земаља предњачи Иран где је оболело више од 92.000, док је у Русији оболело више од 93.000 особа.

Kада је реч о смртним случајевима, највећу стопу смртности има Белгија - 15,4 одсто, а следе је Француска и Италија са 14,1, односно 13,5 одсто.

Најнижу стопу смртности у Европи има Словачка где је преминуло укупно 20 становника, иако та земља има укупно 5,5 милиона грађана.

Широм света у око 90 лабораторија научници раде на откривању вакцине против коронавируса, а у Великој Британији крајем прошле недеље почела су и прва тестирања на људима.

Вакцина против коронавируса неће бити спремна до краја идуће године, односно до краја 2021, поручили су из Европског центра за превенцију и контролу болести. Стручњак центра Паси Пентинен каже да је то најоптимистичнији сценаријо.

"Развој вакцине је много компликован и скуп процес", рекао је за он за Скај њуз, додајући да постоји више нивоа тестирања вакцине на људима док се не утврди је ли она сигурна и ефикасна.

"Поврх свега, морате бити свесни и о којем се производном капацитету овде ради, а реч је практично о вакцини за цео свет. То ће трајати од годину и по до две године, а све краће од тога је равно чуду", рекао је Пентинен.

Светска здравствена организација, са друге стране, да ће убрзати пошиљке дијагностичких тестова и заштитне опреме за ковид 19 при чему је нови фокус Латинска Америка и упозорава да су због пандемије те болести у прекиду глобалне пошиљке вакцина за друге болести.

Пол Молинаро, руководилац одељења подршке и логистике у СЗО, каже да ће поред рупа у имунизацији, вероватно доћи и до прекида снабдевања храном у угроженим подручјима у свету.

понедељак, 05. август 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару