Читај ми!

У Србији забележен талас туберкулозе код деце, како је разликовати од ковида

Др Оливера Остојић рекла је за РТС да омикрон и нова подваријанта доносе благе клиничке слике код деце која су здрава и која немају тешке хроничне болести. Пролазе кроз ковид инфекцију као кроз благу вирусну инфекцију која се јавља код деце у колективима.

У Србији је и даље висок број новозаражених, јер су подваријанте које тренутно циркулишу заразније и лакше се преносе. 

Др Оливера Остојић, руководилац Дечије клинике Клиничко болничког центра "Др Драгиша Мишовић" рекла је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је 13 деце ковид позитивно, њихова клиничка слика у последње две недеље је блага, највише је млађих пацијената - бебе до месец дана и до три месеца.

Пацијенти долазе са повишеном температуром, одбијају храну, нерасположени су, неко има благу респираторну симптоматологију, дигестивну симптоматологију.

"Њихов узраст нас обавезује. Када дете има 10 или 15 дана обавезује нас да примимо дете на опсервацију, да одрадимо лабораторијску дијагностику и евентуално укључивање терапије", рекла је др Остојић.

"Пре месец и по дана имали смо 26 деце, један талас, до тада смо имали пар пацијената, било је двоје или троје ковид позитивно који су лечени болнички, реч је о најмлађој деци са благим клиничким сликама", каже она.

Какве клиничке слике су донеле подваријанте

Остојићева каже да омикрон и нова подваријанта 100 посто доносе благе клиничке слике код деце која су здрава и која немају додате хроничне тешке болести.

Према њеним речима, деца пролазе кроз ковид инфекцију као кроз благу вирусну инфекцију код деце која су у колективима.

"Код деце који имају хроничне тегобе, скоро да нема упале плућа код деце која су заражена коронавирусом, већа деца имају неку периодичну неку терапију па радећи тест покаже се да су позитивни и долазе код нас да заврше терапију", објаснила је Остојићева.

Додаје да је опоравак бржи, деца су на опсервацији док имају температуру, која не траје дуже од три-четири дана.

Било је деце, наводи даље, која су била позитивна а имала су друге тегобе и завршавала на интензивној нези.

"Знамо а и статистика показује да су деца са много лакшим клиничким сликама, у првом тренутку, пре две и по године, било је да се деца не заражавају, после тога да се заражавају али са блажим клиничким сликама, дошао је период адолесцената и гојазне деце који су имали озбиљну болест", подсетила је Остојићева.

Деца имају мање рецептора за које се везују С протеини и пипци коронавируса, па је мања експозиција вируса код деце, рекла је Остојићева и додала да су мања деца била у скорашњем периоду изложена респираторним вирусима и њихов организам памти контакт са тим вирусима, па на неки начин ствара и одбрамбени систем.

Ефекти распуста

Говорећи о ефектима распуста, докторка каже да је распуст је био миран са краткотрајним таласима повећаног броја заражених.

"Прогнозе су да се видимо 20. септембра када деца крену у колективе, па да видимо колика ће бити стопа заражавања", каже она и додаје: Сада смо мирни, деца нам у овом таласу пролазе добро.

Пацијенти са туберкулозом

Остојићева каже да се у једном тренутку овог таласа, пре месец и по дана појавило и неколико деце оболеле од туберкулозе.

"То су породице које су дошле из унутрашњости, родитељи су имали потврђену туберкулозу а онда су деца са позитивним пробама које су урађене дошла на испитивање, ради се снимак плућа, испљувци, укључује се терапија. Постоје и деца која долазе из колектива, колективног смештаја. Ови облици нису тешки", објаснила је Остојићева.

Разлика између симптома ковида и туберкулозе

"Дуготрајни кашаљ, ниже температуре, отпорност на антибиотике, ако долази дете са упалом плућа, са температуром, са губитком у тежини, неким лошим општим стањем, обично деца врло брзо крену у испитивање јер не реагују на класичну антибиотску терапију", рекла је Остојићева.

Како истиче, корона је краткотрајна болест, а туберкулоза се дуготрајније лечи али се излечи.

Сада је период алергија на амброзију, сузе очи, нос, јавља се кијање у салвама, конјунктивитис, разлика је да нема температуре и нема лошијег општег стања детета, објаснила је Остојићева разлику између алергије и прехладе.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару