Читај ми!

Где се скривао Ратко Младић

Хашки оптуженик Ратко Младић прошао пут од удобног живота у породичном стану на Бановом брду, преко скривања у војним објектима, до рођачке куће у селу Лазарево, где је ухапшен. Министар полиције Ивица Дачић рекао да се Младић у Лазареву скривао годинама.

Упркос оптужници Хашког трибунала, која је подигнута 1995. године, Ратко Младић је наредних шест година до изручења Слободана Милошевића Хагу, удобно живео у породичном стану на Бановом брду, када почиње скривање. 

Младић је до октобарских промена 2000. године мирно живео у Београду под заштитом режима Слободана Милошевића, имао је обезбеђење припадника Војске Југославије, који су чували његов стан у улици Благоја Паровића 119 на Бановом брду, а виђан је и по београдским ресторанима, фудбалским утакмицама и прославама у Дому Војске у центру Београда.

После петооктобарских промена, Младић се више није појављивао у јавности, али наставио је да живи у свом стану на Бановом брду, све до 28. јуна 2001. године и изручења Слободана Милошевића Хашком суду.

Младић тада напушта породични стан и наредних скоро годину дана проводи у низу војних објеката широм Србије, од касаране на Топчидеру до војног објекта у Страгарима.

После доношења Закона о сарадњи са Хашким трибуналом у априлу 2002. године, и издавања потернице за њим у мају исте године, Младић напушта војне објекте и почиње да се скрива у становима које за њега изнајмљују јатаци по Београду.

Према судским подацима, Младић се до почетка 2006. године крио углавном на Новом Београду у становима на адресама Јурија Гагарина број 118 и 183, Трећи булевар 48, и Владимира Поповића 24.

Неко време Младић је провео и на Бежанијској коси у улици Пеђе Милосављевића 24, и на Бањици у Црнотравској 1г.

Последње званичне информације о Младићевом скривању су да је у фебруару 2006. године био у селу Љуба код Сремске Митровице.

Младић је после 16 година од подизања оптужнице, ухапшен 26. маја у селу Лазарево код Зрењанина.

На питање новинара да ли се Младић у Лазареву скривао два дана, министар полиције Ивица Дачић рекао је да је реч о годинама.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи