Читај ми!

Нешић радио за Шарића

Горан Нешић, који је јуче ухапшен у Бразилу, главни је снабдевач кокаином великог броја криминалних група, међу којима је нарко клан Дарка Шарића, потврдио је министар полиције Ивица Дачић. Српске криминалне организације раде у Бразилу више од десет година.

Полиција и правосудни органи означили су Горана Нешића, који је јуче ухапшен у Бразилу, за главног снабдевача кокаином великог броја криминалних група, међу којима је нарко клан Дарка Шарића. Нешићу и његовим сарадницима ухапшенима у Бразилу одређен је притвор до 30 дана.

У акцији "Нива", која је започета 2008. године у Србији, разбијена је моћна нарко група у Бразилу коју је предводио Горан Нешић.

Само прошле године заплењено је више од пола тоне кокаина за који се сумња да припада Нешићу, али то до сада није објављивано како не би била угрожена комплетна акција.

Акција се одвијала у неколико фаза током којих је ухапшено више особа из Србије осумњичених за кријумчарење великих количина кокаина из Јужне Америке у Европу.

Пре две године у Србији је ухапшен Иван Павловић Икер, који је јавности постао познат када му је постављен експлозив под аутомобил у центру Београда. Павловић се терети за шверц око 70 килограма кокаина.

Прошле године у Црној Гори је ухапшен Душко Мићуновић који је у Италији осумњичен за шверц готово 90 килограма кокаина.

Неколико месеци после тога у Риму је ухапшен Милета Миљанић Мајк који важи за вођу криминалног клана Америка.

"Ово је четврти крак те групе, значи Нешић. И он је у Бразилу важио за главног дистрибутера ка свим другим криминалним групама. То значи да је радио и за Шарићеву групу у смислу прибављања кокаина", рекао је министар полиције Ивица Дачић. 

Пракса показује да криминалне групе набављају кокаин у јужној Америци за свега неколико хиљада долара по килограму. Дрога се често транспортује преко територије неколико земаља тог континента како би се отежао посао полицији.

После укрцавања на брод путује до северне Африке, а одатле до Шпаније, Италије или Грчке. Када се нађе на улици, килограм кокаина достиже и до десет пута већу вредност.

Коридор за кокаин

Акција бразилске полиције бацила је светло на све већи проблем Бразила - то што га стране криминалне организације користе као коридор за извоз кокаина у Европу и на друге континенте.

Безбедносни стручњаци наводе и да постојање таквих криминалних организација широм Латинске Америке, не само што дестабилизује регион, већ може бити опасно за Америку и друге државе, тиме што групе које финансирају тероризам могу користити трговину наркотицима за прикупљање средстава.

Стручњак за трговину дрогом Валтер Мајерович каже да српске криминалне организације раде у Бразилу више од десет година, као и друге међународне банде.

"Бразил као двосмерни коридор користе нарко кријумчари који добијају квалитетну дрогу из Колумбије и Перуа и шаљу је у Африку за даље пошиљке у Европу и Азију", рекао је Мајерович, додајући да је Бразил једина латинскоамеричка земља у којој се производе хемикалије потребне за обраду листа биљке кока.

Мајерович истиче да економски развој Бразила привлачи криминалце.

"Како економија јача и привлачи све више и више инвестиција, она привлачи и све већу пажњу међународних кријумчара дроге који у Бразилу перу новац од дроге", рекао је Мајерович.

У операцији "Нива" бразилска полиција ухапсила је до сада 47 припадника међународне наркобанде, међу којима је и шест држављана Србије. Јавности у Србији најпознатији је Дејан Стојановић Кека, вођа новобеоградске криминалне групе, који је у бекству од 2006. године.

Ухапшени су и Ален Мемовић, Александар Секулић и Милан Карановић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи