Читај ми!

Бразилска веза!

Шесторо држављана Србије ухапшено у међународној акцији против кријумчара дроге. Међу ухапшенима Дејан Стојановић Кека и Горан Нешић, потврдила за РТС министарка правде Снежана Маловић. Завршни ударац задала бразилска полиција у Сао Паолу која је у акцији "Нива" до сада ухапсила 47 особа. У акцију била укључена БИА и МУП Србије.

16.40 - Како РТС сазнаје, бразилска полиција је, у оквиру двогодишње акције "Нива", до сада ухапсила 47 особа.

Бразилска полиција ухапсила је 31 припадника међународне наркобанде, међу којима су шест држављана Србије и петорица из Хрватске. Министарка правде Снежана Маловић потврдила је за РТС да су међу ухапшенима Горан Нешић и Дејан Стојановић Кека.

У акцији бразилске полиције ухапшени су и Ален Мемовић, Александар Секулић, Милан Карановић и Александар Нешић.

Нашој јавности Дејан Стојановић Кека познат је као вођа новобеоградске криминалне групе, који је у бекству од 2006. године. Бразилска полиција за вођу разбијеног нарко клана сматра ухапшеног Горана Нешића.

"С обзиром на то да се они налазе на међународним потерницама, као министарка правде затражићу њихово изручење", рекла је Маловићева.

Министарка правде је изјавила да се Горан Нешић налази на потерници због изречене казне затвора од осам година због трговине наркотицима, а Дејан Стојановић, ради вођења кривичног поступка због тешке крађе. 

Како сазнаје РТС ухапшени Нешић повезан је са кланом Дарка Шарића и главни је снабдевач свих балканаских трговаца дрогом и њених произвођача у Јужној Америци.

У акцију укључена БИА и МУП Србије

Јован Стојић из Безбедносно-информативне агенције рекао је за РТС да је у акцију хапшења наркобанде у Бразилу била укључена и БИА, посредством америчке агенције ДЕА.

Према Стојићевим речима, особа за коју је бразилска полиција рекла да је вођа банде није позната широј јавности у Србији, али је добро позната у безбедносним круговима.

Ухапшени се налазе у затворима савезних бразилских држава Сао Паоло, Еспирито Санто, Парана, Амазонас, Пара и Рондониа, у којима је банда и деловала.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је да су ухапшени били део међународног ланца трговине дрогом и због тежине кривичног дела могу бити осуђени и на казну затвора до 30 година.

Дачић је подсетио да је МУП Србије прошле године потписао меморандум о полицијској сарадњи са бразилским министарством правде.

У полицијској акцији под именом "Нива" учествовало је 126 савезних полицајаца, а током двогодишње истраге Федералне полиције против те криминалне групе заплењено је 620 килограма кокаина и око 2 милиона долара, преноси бразилски О Глобо. 

Бразилска полиција саопштила је и да је вођа групе, који је ухапшен 1. маја, један од пет најтраженијих криминалаца у Србији и да ће јој бити изручен.

Заплена имовине криминалној групи

Медији у тој земљи јављају да је Горан Нешић ухапшен у свом летњиковцу у месту Бауру, у држави Сао Паоло. 

Савезни кривични суд у Сао Паолу је наредио заплену имовине чланова криминалне организације, у чијем поседу се налази 31 објекат, 15 луксузних возила и неколико чамаца и јахти, укупне вредности 16 милиона долара.

"Припадници те злочиначке организације тражени су на међународном нивоу због своје опасне природе и због својих злочина повезаних са дрогом", наводи се у полицијском саопштењу.

Више информација о ухапшенима и појединостима акције може се очекивати вечерас, када ће представници бразилске полиције одржати конференцију за новинаре.

Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић рекао је за РТС да српске службе за спровођење закона имају директну и непосредну сарадању са америчком агенцијом ДЕА, као и са британским и јужноамеричким колегама.

Полиција у Сао Паолу саопштила је у истрази да је уско сарађивала са српском страном и да је резултат те сарадње почетак и успешно окончање акције "Нива".

Банда је деловала у савезним бразилским државама Сао Паоло и Еспирито Санто, Парана, Амазонас, Пара и Рондониа, у бразилском делу Амазоније. Како је саопштила полиција, током двогодишње истраге против те наркобанде ухапшено је укупно 47 људи, преноси бразилски дневник О Глобо.

Ухапшенима за трговину и кријумчарење наркотицима, према бразилском законодавству, прети казна од 5 до 15 година.

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи