Прљаве паре за ОВК

Албански организовани криминал део средстава "даје као потпору организацијама бивше ОВК", наводи се у документу Еуропола. Албанске и литванске групе организованог криминала располажу највећим средствима у Европи, наводи Еуропол.

Европска полицијска агенција Еуропол обелоданила је да албански организовани криминал део средстава "даје као потпору организацијама бивше Ослободилачке војске Косова".

"Албанске групе унутар ЕУ су укључене у шверц кокаина, хероина, вештачких дрога и марихуане", наводи се у документу "Оцена опасности од организованог криминала" у ЕУ.

У документу се наглашава да албанске и литванске групе организованог криминала располажу највећим средствима у Европи, као и да су успеле да под надзор ставе нове секторе криминалног бизниса, чиме су појачале способност прилагођавања у економској кризи.

У "Оцени опасности од организованог криминала" у ЕУ, коју је објавила полицијска агенција ЕУ, указује се да постоји "Балканска осовина" организованог криминала у Европи и да се авганистански хероин и кокаин из Латинске Америне преко тог подручја растурају у ЕУ, нарочито преко Западног Балкана.

Као пример се наводи да "контејнерске пошиљке које стижу преко југозападног, северозападног и јужног криминалног средишта, бивају потом истоварене у црногорским лукама, а потом се упућују на тржиште унутар ЕУ".

"Вишенационалне групе окупљене на етничкој основи су посебно концентрисане на подручју Косова, БЈР Македонији и Албанији", указује се у извештају Еуропола, уз опаску да је "дошло до значајног пораста укључености грађана БЈР Македоније у шверц хероина и кокаина".

Еуропол подвлачи да криминалне организације у Европи све више мењају структуре, начине и поља деловања, укључујући промет фалсификованим производима, преваре кредитним картицама, захваљујући и све проширенијој злоупотреби интернета.

Све је шири њихов уплив у криминал везан за високе технологије, сајбер-криминал, аудиовизуелну пиратерију, педофилију, производњу вештачких дрога, трговину људима, илегалну имиграцију и прање новца.

Пет средишта организованог криминала

Еуропол је утврдио да у Европи делује пет "средишта" организованог криминала, а за "југоисточно средиште" наводи да обухвата подручје Балкана и Црног мора, где "албанске, турске и криминалне групе из бившег Совјетског Савеза настоје да прошире своје интересе унутар ЕУ".

Те групе, наводи се у документу, "могу искористити могући улазак Бугарске и Румуније у Шенген зону, као и недавно укидање виза за Западни Балкан и такву перспективу за Украјину и Молдавију".

У производњи и растурању дроге унутар ЕУ су кључне групе у Западној Африци, литванске, албанске групе и "ванзаконске мотоциклистичке групе", све више се кријумчарење односи на више врста дрога, а групе с више новца улажу у легалне послове да би олакшале своје криминалне радње и стекле већи профит.

У порасту је, наводи Еуропол, коришћење припадника заједнице Рома за растурање дрога на најнижој равни, а највећи део авганистанског хероина се шверцује у Европу преко Турске и Балкана.

"Балкански путеви хероина иду кроз Грчку преко Јадрана, а кроз Бугарску и Румунију у Средњу Европу, односно улазе на Западни Балкан, који је годинама кључно транзитно одредиште", указује европска полицијска агенција.

Албанија, Македонија и Косово важна подручја 

"Албанија, БЈР Македонија и Косово су посебно важна подручја, где се складишти и врши поновно паковање хероина", наводи се у документу.

"Област Косова је и база албанских група које су укључене у шверц у ЕУ, а Мађарска је постала битан транзитни коридор за хероин, зато што тамо иду правци организованог криминала са Балкана и Црног мора".

"Турске и албанске групе криминалаца су највише заступљене у шверцу хероина у и унутар Европске уније".

Кокаин из Латинске Америке у Европу стиже превасходно преко Шпаније и Португалије, а исто као и дрога из Западне Африке, даље се кријумчари преко Балкана и Црног мора, наводи Еуропол.

"Криминалци са Западног Балкана су успоставили операционе базе у Латинској Америци, чиме су у највећој мери повећали профит, јер кокаин узимају од произвођача", додаје се у документу.

Еуропол је посебно забринут због тога што групе организованог криминала са Западног Балкана успевају да у Чешкој производе вештачку дрогу метамфетамин.

У порасту је, додаје се, и локална, европска производња марихуане, при чему "албанске групе организованог криминала играју битну улогу у дотурању те дроге у Југоисточној Европи".

Како се додаје у документу Еуропола, "канабис произведен у Албанији и на Косову се растура у Грчкој, Италији, Словенији, Мађарској, а кријумчари се и у Турску, где се трампи за хероин", док се канабис из Авганистана, Пакистана и Индије већ одавно преко Западног Балкана
кријумчари у ЕУ.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи