Читај ми!

Реаговања на одлуку Трибунала

Трибунал у Хагу још једном показао да је политичка, а не правна институција, оценио потпредседник СРС-а Драган Тодоровић. Одлука је изненађујућа, каже Наташа Кандић. Адвокат Бранислав Тапушковић сматра да је судско веће прекорачило своја овлашћења.

Потпредседник Српске радикалне странке Драган Тодоровић оценио је да је Трибунал у Хагу, одлуком да одбије захтев лидера радикала Војислава Шешеља за ослобађање, показао да је политичка, а не правна институција.

"Очигледно је да је та одлука потврдила оно што ми говоримо од оснивања, а то је да је Хашки трибунал политичка институција основана од Америке и неких западноевропских земља, која има за циљ да злочинце аболира, а жртву прогласи одговорном за оно што се дешавало на простору бивше СФРЈ", рекао је Тодоровић агенцији Бета.

Тодоровић је оценио да је невероватно да је претресно веће Трибунала прешло преко чињенице да је 36 сведока на суду потврдило да их је Тужилаштво уцењивало, застрашивало или подмићивало да лажно сведоче против Шешеља.

"Једно од основних права у судском поступку је право на располагање 'истим оружјем', што значи да и оптужени и тужилаштво треба да имају иста права и могућности. Војиславу Шешељу је апсолутно ускраћено то право", истакао је Тодоровић.

Према процени шефа правног тима за одбрану председника СРС Зорана Красића циљ одлуке Трибунала је да Шешељ проведе још један изборни циклус у Хагу.

Красић је у седишту СРС указао на нејединство у Претресном већу, јер је судија Жан Клод Антонети издвојио своје мишљење.

Одлука (ни)је изненађујућа 

Председник Јединствене Србије Драган Марковић није очекивао да ће судско веће Трибунала одбацити захтев Војислава Шешеља за пуштање на слободу.

"Јединствена Србија сматра да неко ко није званично имао командну улогу не може да има одговорност. То би била судска пресуда са кривицом - уби ме прејака реч", оценио је Марковић.

Шеф посланичког клуба Партије уједињених пензионера Србије Мома Чолаковић каже да није изненађен одлуком судског већа Хашког трибунала.

"У односу на све што се дешавало у овом и другим предметима одлука ме није изненадила. Очекивао сам такву одлуку, што потврђује да има различитих аршина и да то није баш правично", рекао је Чолаковић.

Извршна директорка Фонда за хуманитарно право Наташа Кандић изненађена је одлуком судског већа Трибунала у Хагу.

Кандићева објашњава да је председавајући судија Жан Клод Антонети током суђења говорио да нема довољно доказа, па је изненађење што баш он објављује да је изведено довољно доказа који потрепљују наводе оптужнице.

"Видећемо на који се део оптужнице односи његово издвојено мишљење", рекла је Кандићева, коментаришући одлуку коју је објавио судија Жан Клод Антонети.

Према њеној оцени, Шешељ ће се, уместо изношења доказа у своју одбрану, одлучити за завршну реч и показати да нема уважавања за процедуру и судско веће, уз понављање да је то политички суд.

"Кренуће у политичку завршну реч што опет може да доведе до ситуације да се суђење врло брзо заврши и да његова казна не буде 20 или 30 година, него казна која му може већ у јуну омогућити да буде на слободи", навела је Кандићева.

Према њеним речима, ако Шешељ иде на завршну реч, врло брзо може доћи до пресуде.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи