Читај ми!

СРС верује у ослобађање Шешеља

Српска радикална странка са оптимизмом гледа на могућност ослобађајуће пресуде лидеру СРС-а Војиславу Шешељу 4. маја у Хагу, изјавио шеф правног тима Зоран Красић. Тужилаштво није успело да докаже Шешељеву кривицу, истиче Красић.

Шеф правног тима за одбрану лидера радикала Војислава Шешеља, коме се суди у Хашком трибуналу, Зоран Красић рекао је да верује да ће одлука тог суда на рочишту заказаном за 4. мај бити ослобађајућа.

"Благи смо оптимисти, свесни да је Хашки трибунал пре свега политички суд", рекао је Красић, нагласивши да се нада да ће одлука тог суда бити добра и ослобађајућа по свим тачкама оптужнице јер тужилаштво, како је рекао, није успело да докаже Шешељеву кривицу.

Красић је на конференцији за новинаре навео да се на Трибунал врше велики притисци од стране његових оснивача - САД, Велике Британије, НАТО и ЕУ, "који вероватно планирају да још једни избори буду у Србији без Шешеља на слободи".

"Уколико то буде доминантно код судског већа, можемо очекивати и другачију одлуку", рекао је Красић, уочи рочишта у среду, 4. маја, на којем би требало да буду изнети аргументи и тужилаштва и одбране о ослобађању Шешеља.

Красић је подсетио да је Шешељ тражио покретање поступка против 44 од 81 сведока због давања лажних изјава и да је велики број грађана потписима у петицији, коју је организовала Српска радикална странка, подржао и затражио ослобађање Шешеља.

Шешељу се суди за злочине против човечности и повреде ратног права и обичаја ратовања у Хрватској, Војводини и БиХ од 1991. до 1993. године.

Лидер радикала је 21. јануара 2009. године додатно оптужен за непоштовање Трибунала због обелодањивања имена и других личних детаља три сведока чији је идентитет, по налогу Претресног већа, заштићен од јавности.

Шешељ је 24. јула 2009. године осуђен на 15 месеци затвора због непоштовања суда и та казна му је потврђена 19. маја 2010. године.

Лидер СРС-а је 4. фебруара 2010. године други пут оптужен за непоштовање суда због објављивања података о 11 заштићених сведока у својој књизи.

Иначе, Шешељ се добровољно предао Хашком трибуналу у фебруару 2003. године, а суђење му је почело новембра 2007. године.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи