Читај ми!

Ухапшен припадник Хезболаха

Приликом покушаја илегалног преласка границе, на прелазу Хоргош ухапшене две особе, од којих је један Ајдан Тамак, члан турског, односно курдског Хезболаха. Турски Интерпол рекао да је Тамак осуђен на доживотну робију због више терористичких аката.

У сарадњи Интерпола Београд и Интерпола Анкара српска погранична полиција ухапсила је ноћас на Хоргошу две особе приликом покушаја илегалног преласка границе. Турски Интерпол потврдио је да је један од ухапшених Ајдан Тамак, члан турског, односно курдског Хезболаха, каже министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

Дачић је рекао да је та особа, према наводима турског Интерпола, у Турској осуђена на доживотну робију због више терористичких аката и да се тражи "због припадности теростичкој групи турски или курдски Хезболах".

Министар полиције је раније рекао да су, ради утврђивања идентитета, турској полицији послате фотокопије њихових, највероватније, лажних документа и отисци прстију.

"На основу оперативних података и сарадње нашег и турског Интреропла, добили смо информацију да постоји могућност да кроз Србију прође камион у коме би могле да се налазе особе позвезана са овим човеком", објаснио је Дачић за Радио-телевизију Војводине.

Та информација је стигла када је камион ушао у земљу, па су две особе ухапшене при изласку из Србије, на Хоргошу, рекао је Дачић.

"Мађарска и хрватске полиција су такође чекале, а нису хтеле да нам кажу о чему је реч, а очигледно да нису очекивали да ће наша полиција то учинити", нагласио је министар.

Прошли детекторе

Српска гранична полиција је уз помоћ цариника пронашла две особе у камиону који је наводно превозио сапун за Немачку, каже Дачић.

Две особе су, према његовим речима, биле умотане у целофан или цираду, па их тако нису детектовали апарати за откривање присуства живих бића у затвореном простору. Двојица мушкараца су пронађена приликом физичког прегледа.

Ухапшени су пребачени у Падинску скелу, у азил за странце, где ће, по завршетку криминалистичке обраде, ући у екстрадициони поступак, рекао је Дачић.

Иначе, турски или курдски Хезболах, чији је вођа Иса Алтсој, назива се тако да би се избегло мешање са либанским Хезболахом са којим нема никакве везе.

Реч је о сунитској исламистичкој организацији која делује против владе у Турској. Њени чланови, иако се од оснивања сматрају терористичком организацијом, у последњих десет година усредсређени на ненасилне активности.

Либански Хезболах или Божја партија је снажна шиитска политичка и милитантна организација, настала је захваљујући финансијској подршци Ирана раних 1980-их година, као одговор на израелску инвазију за време либанског грађанског рата.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи