Читај ми!

Караџићеви разговори и даље под надзором

Трибунал одбио захтев Радована Караџића да се укине надзор његових телефонских разговора из судског притвора. Караџић тврди да је такав надзор злоупотребљен против Слободана Милошевића што доказује депеша коју је недавно објавио "Викиликс".

Хашки трибунал је одбио захтев оптуженог Радована Караџића да укине надзор његових телефонских разговора из судског притвора.

Караџић је у јануару тај захтев засновао на тврдњи да је надзор телефонских разговора злоупотребљен против Слободана Милошевића и да то доказује депеша америчких дипломата коју је недавно објавио Викиликс.

Викиликс је у јануару обајвио дипломатску депешу из Амбасаде САД у Хагу у којој пише да је тадашњи управник притвора Трибунала Тимоти Мекфаден, у разговору вођеном 12. новембра 2003. године, америчким дипломатама "пружио увид без преседана у живот и активности Слободана Милошевића", укључујући "здравствено стање, свакодневну рутину, правну и финансијску мрежу, стање свести и контакте изван Трибунала".

У одлуци о Караџићевом захтеву, председник Трибунала Патрик Робинсон оценио је "да није примерено" разматрати питања произашла из процеса Милошевићу у контексту поступка против Караџића.

Судија Робинсон назначио је и да се, на основу информација које је Караџић дао у захтеву, не може разумно претпоставити да је било ко из управе притвора Трибунала открио било какве приватне информације о Караџићу.

Сумња у аутентичност

Председник Трибунала приметио је и да је аутентичност депеше коју је објавио Викиликс "још неверификована".

Одбијајући Караџићев захтев, Робинсон је нагласио и да судски секретар има дискреционо право да наложи надзор телефонских разговора притвореника без обзира на њихово понашање.

Караџић је тврдио да по правилима суда секретар има право да нареди прислушкивање разговора притвореника само уколико прети опасност од бекства, утицаја на сведоке или нарушавања реда у притвору. Надзор не може трајати дуже од 30 дана.

Према Караџићу, стално прислушкивање његових телефонских разговора непотребно је и неосновано зато што за две и по године боравка у притвору ниједном није прекршио ниједно правило понашања, нити нарушио ред.

Суђење Караџићу, оптуженом за геноцид и прогон несрба током рата у БиХ, требало би да буде настављено 23. маја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи