Посланик шокиран нагодбом

После нагодбе са Светланом Ражнатовић, посланик ДС-а Вук Динчић рекао да је шокиран поступком Тужилаштва. Парламент расправљао о амандманима на сет правосудних закона.

Уочи почетка данашње скупштинске дебате, посланик ДС-а Вук Динчић је говорио о недавно постигнутом споразуму између Тужилаштва и Светлане Ражнатовић, која је оптужена за злоупотребу службеног положаја. 

Динчић је навео да га је шокирала одлука о нагодби, према којој ће Ражнатовићева добити осам месеци кућног притвора и платити 1,5 милиона евра у замену за признање кривице. Народни посланици наставили су седницу претресом амандмана на сет правосудних закона.

"Не треба да дајемо пример ниједном великом криминалцу да може да се нагоди на било који начин са државом, да плати бенефицирану цену од 1,5 евра, ако је она сама признала да је украла преко 5 милиона евра", рекао је Динчић.

"Ја ту одлуку осуђујем. Верујем да ће Суд имати слуха по том питању и неће прихватити ту одлуку Тужилаштва. Можда ће неко овде рећи да ја на тај начин желим да утичем на Суд, али ја само желим на овај начин да изразим своје огорчење због такве одлуке Тужилаштва и верујем да Суд то неће прихватити", изјавио је Динчић.

Нагодбу Ражнатовићеве са Тужилаштвом коментарисали су и посланици ЛДП-а и НС-а. Либерали су одлуку Тужилаштва оценили као скандалозну, док је лидер НС-а Велимир Илић рекао да певачица није крива, да је оштећена и плаћа велику цену.

''Није само Цеца учествовала у малверзацијама у фудбалу, она је фиктивно била председник клуба. Сматрам да Цеца није крива, ово решење је смешно за правосуђе. Шта ћемо са другима?'', рекао је Илић новинарима у парламенту и додао да је поступак против Ражнатовићеве застарео, као и да је било прилике да она раније одговара, али да је таква могућност прошла.

Са друге стране, комесар за људска права ЛДП-а Марко Караџић сматра да је нагодба скандалозна и да представља увреду за правду.

''Ова држава Цеци не дугује ништа, посебно због њене улоге која је везана за атентат на Зорана Ђинђића. Жена која ћути осам година о злочину којој јој се ставља на терет, а сада преко ноћи признаје, па где ту има права и правде?'', навео је Краџић.

Критике закона о адвокатури

Скупштина Србије завршила је рад, а расправу о амандманима на сет правосудних закона који се налазе на дневном реду актуелне седнице посланици ће наставити сутра.

На законске предлоге о адвокатури, о јавном бележништву, о извршењу и обезбеђењу и измене Закона о извршењу кривичних санкција, поднето је укупно 550 амандмана, од којих је влада прихватила 76.

У расправи о закону о адвокатури, посланици опозиционих СНС-а, СРС-а и ДСС-а оценили су да предложени закон неће побољшати рад правосудних органа, а посебно су критиковали решења за упис у именик адвоката.

Посланици ЛДП-а су, такође, оценили да су услови за упис у именик адвоката ригидни и рестриктивни, а критикована је и одредбу по којој је неопходно да прође три године како би се поновио захтев за упис у именик адвоката.

Посланици ЛДП-а су затражили и да се избрише одредба по којој адвокат не може да буде директор неког предузећа или председник управног одбора јер се, како су навели, на тај начин адвокатима онемогућава да буду друштвено активни или да се баве хуманитарним радом.

Посланици ДСС-а критиковали су одредбу по којој је за упис у именик адвоката неопходно да прође најмање две године од престанка правосудне или јавне функције.

Посланици СРС-а оценили су да је неуставна одредба по којој адвокат који је страни држављанин може да се упише у именик адвоката уколико се најмање три године бави том професијом у Србији, и затражили да се избрише из закона.

Радикали су амандманом затражили и да редовни професори правног факултета могу да се упишу у именик адвоката и без положеног правосудног испита.

Према њиховим речима, било би "бесмислено" да лидер СРС Војислав Шешељ, који се, навели су, успешно брани пред Хашким трибуналом и у свету је познат као "познавалац правних наука", полаже правосудни испит.

Посланици ДС-а оценили су, међутим, да професори морају да полажу правосудни испит јер се, према њиховим речима, у пракси показало да неки професори који су се без полагања уписали у именик адвоката, нису "снашли у правосуђу".

Министарка правде Србије Снежана Маловић рекла је у начелној расправи о тим законским предлозима да је доношење закона из области правосуђа веома важно због наставка реформе правосуђа али и придруживања ЕУ и Светској трговинској организацији.

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи