Читај ми!

Суд чека захтев Хрватске

Виши суд у Шапцу чека званични захтев Хрватске, како би могао да одлучи да ли ће Божидар Вучуревић бити изурчен тој земљи. Хрватска поздравила хапшење Вучуревића, Милорад Додик каже да је хапшење неприхватљиво.

Суд у Шапцу чека званични захтев правосудних органа Хрватске за изручење некадашњег ратног градоначелника Требиња Божидара Вучуровића, како би могао да одлучи да ли ће Вучуревић бити изручен тој држави, рекао је портпарол Вишег суда у Шапцу Слободан Велисављевић. 

Министарство правде Србије званично је обавестило Министарство правде Хрватске да је Вучуревић ухапшен по хрватској потерници . Према европској конвенцији о екстрадицији, Хрватска има рок од 18 дана да поднесе захтев за његово изручење.

Процедура налаже да захтев Хрватске буде предат Вишем суду, који одлучује да ли су испуњене претпоставке за екстрадицију. Вучуревић ће имати право жалбе Апелационом суду, а коначну одлуку о изручењу донеће министарка правде.

"Он нема наше држављанство, има држављанство БиХ, а 2008. године је поднео конзулату Србије захтев за држављанство Србије", рекла је министарка Снежана Маловић и додала да не жели да прејудицира одлуку суда који треба да донесе одлуку о изручењу.

Хапшење Вучуревића поздравили су председник Хрватске Иво Јосиповић и премијерка Јадранка Косор, која је новинарима у Дубровнику рекла да ће сутра одржати "краћи састанак" са министром правосуђа Драженом Бошњаковићем на тему захтева за изручење Вучуревића Хрватској, додавши да ресорно министарство ради и на том случају.

"Прошло је много година, требало се догодити и пре (хапшење), али и овога пута се показује да је правда понекад спора, али достижна", рекла је Косорова, оценивши да је то добра вест за Хрватску, а посебно за Дубровчане.

Јосиповић је истакао да би било праведно да се ратном градоначелнику Требиња суди у Дубровнику, где ће Вучуревић, према речима председника, имати праведно суђење, без обзира на предмет оптужбе. 

Вучуревић је јуче ухапшен по потерници Хрватске, а Виши суд у Шапцу му је одредио екстрадициони притвор до 18 дана. Хрватска тражи Вучуревића због гранатирања Дубровника 1991. године.

Председник Републике Српске Милорад Додик оценио је хапшење ратног градоначелника Требиња Божидара Вучуревића у Србији по потерници Хрватске као изненађујуће и неприхватљиво.

"Ради се о часном човеку и мора му се обезбедити да се брани са слободе", навео је Додик у изјави за БНТВ.

Председник РС сматра да оптужнице које су подигле и Хрватска и Србија и БиХ не доприносе никаквој стабилизацији, ни успостављању помирења.

Додик каже да не може да верује да неко 20 година после рата може да буде процесуиран за ратне злочине, а да то није учињено одмах после рата или да га није процесуирао Хашки трибунал.

"У сваком случају, мислим да је то урађено по неком аутоматизму за све људе који су у време почетка сукоба били експонирани и чија је огромна заслуга за стварање Републике Српске", рекао је Додик.

Против хапшења Вучуревића протестовало је неколико стотина грађана источне Херцеговине, на централном тргу у Требињу. Окупљени су упутили позив властима Републике Српске да Вучуревићу пруже пуну правну и законску заштиту, како би се вратио "као слободан и частан човек".

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи