Читај ми!

Симовићу и Калинићу суђење 1. јуна

Почетак поновљеног суђења за убиство премијера Србије Зорана Ђинђића припадницима земунског клана Милошу Симовићу и Сретку Калинићу заказано за 1. јун.

Портпарол и судија Специјалног суда у Београду Маја Ковачевић изјавила је да је почетак поновљеног суђења за убиство премијера Србије Зорана Ђинђића припадницима земунског клана Милошу Симовићу и Сретку Калинићу заказано за 1. јун.

Ковачевићева је Танјугу рекла да је главни претрес заказан за 2. и 3. јун, када би требало да Калинић и Симовић изнесу своју одбрану.

Ковачевићева, која је и члан судског већа које ће поново судити "Земунцима", подсетила је да им је суд одобрио понављање процеса, пошто су обојица били у бекству више од седам година, па су у одсуству правоснажно осуђени на по 30 година затвора, због учешћа у убиству премијера.

Калинић и Симовић су осуђењи због низа убистава, отмица и других кривичних дела у процесу против земунског клана на по 40 година затвора, а поновљено суђење за та кривична дела биће накнадно заказано.

Према њеним речима, поступци ће бити поновљени само у односу на њих двојицу, али не и у односу на остале осуђене.

Калинић и Симовић имаће право у току суђења да предлажу доказе, постављају питања сведоцима и траже евентуално сведочење.

Тако би на тим суђењима поново могли да сведоче и већ осуђени за убиство премијера и кривична дела земунског клана, почев од Милорада Улемека Легије, Звездана Јовановића и других, а могли би да буду саслушани и сведоци сарадници Љубиша Буха Чуме, Дејан Миленковић Багзи и Миладин Сувајџић.

Сведок сарадник Зоран Вукојевић Вук убијен је у јуну 2007. у Земуну.

Милош Симовић је 10. јуна прошле године ухапшен на граничном прелазу између Хрватске и Србије, два дана након што је у Загребу тешко ранио Калинића, с којим се скривао више од седам година од убиства премијера Ђинђића.

Калинић је 8. јуна прошле године ухапшен у Хрватској, а 25. августа изручен Србији. Он је био први хрватски држављанин који је испоручен по Споразуму о међусобном изручењу сопствених држављана између Србије и Хрватске.

Симовић се од јуна налази у пожаревачком затвору "Забела", где служи вишедеценијску казну затвора, док је Калинић у Окружном затвору у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи