Пресуде царинској мафији

Специјални суд у Београду осудио је на укупно 60 година затвора 21 припадника групе познатије као "царинска мафија", која је на шверцу зарадила више милиона евра. Осуђенима забрањено обављање делатности у трајању од пет до десет година.

Чланови групе у јавности познате као "царинска мафија" осуђени су, пред Специјалним судом у Београду, на укупно 60 година затвора. Група, коју је чинио 21 члан, на шверцу робе је зарадила више милиона евра.

Истовремено, доскорашњим функционерима Управе царина суд је изрекао мере забране обављања делатности у трајању од пет до десет година.

Првоооптужени Велибор Лукић звани Вецко који је био координатор за сузбијање кријумчарења у Републичкој управи царина за подручје јужно од Београда осуђен је на девет година затвора због злочиначког удруживања и примања мита.

Радник обавештајне управе Царине Радомир Лабан осуђен је на седам година затвора, а царински радник Дејан Ратковић на шест и по година због примања мита.

Остали припадници групе осуђени су у зависности од кривичног дела - злоупотребе службеног положаја или примања мита, на затворске казне од девет месеци, годину дана, две, до три и по године затвора.

Један оптужени осуђен је у одсуству због бекства, док је другом укинут притвор након изрицања пресуде, а трећем је одобрено пуштање на слободу уз јемство од 40.000 евра.

Забрана вршења позива, делатности и дужности у свим органима и на свим пословима у Управи царина Србије, од пет до десет година, осуђенима ће се рачунати од правноснажности пресуде, с тим да се време проведено на издржавању казне затвора не урачунава у време трајања ове мере.

Припадници ове групе ухапшени су 2006. године и време проведено у притвору им се урачунава у казну. Осуђени имају право жалбе Апелационом суду, као и Тужилаштво за организовани криминал.

Два начина шверцовања

Група је робу шверцовала на два начина. Први је био да када на нашу границу по договору стигне камион пун робе, интерна контрола Царине дође на тај гранични прелаз и под изговором ванредне контроле заузме читав прелаз, јер по закону на то има право.

Чланови "царинске мафије" онда би камион увели у документацију као "робу у транзиту" и послали га у већ спремљен магацин. У магацину "цариници" скидају пломбе са камиона, узимају робу, поново га пломбирају званичним печатима и на крају пуштају да изађе из Србије.

У другој разрађеној варијанти, камион са шверцованом робом није ни напуштао Србију.

Цариници би сачекали камион на граници, у документацији уписали да је "роба у транзиту", а онда је истоварили у неки од својих магацина. На крају би обезбеђивали документацију као да је камион напустио Србију.

Тако су шверцовали белу технику, цигарете, алкохол, текстил, скупа одела и осталу луксузну робу коју су продавали преко фирми чији су власници били поједини осуђени.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи