Симатовић на привременој слободи

Бивши помоћник начелника Службе државне безбедности Франко Симатовић биће на привременој слободи од 15. марта до 4. априла, саопштио је Хашки трибунал.

Хашки трибунал одлучио је да на привремену слободу од 15. марта до 4. априла пусти бившег помоћника начелника Службе државне безбедности Србије Франка Симатовића званог Френки, саопштено је у Хагу.

Симатовић је, заједно са некадашњим начелником Службе Државне безбедности Србије Јовицом Станишићем, оптужен за злочине над Хрватима и Муслиманима током ратова у Хрватској и БиХ 1991-1995. године.

Првооптужени Станишић затражио је, такође, од Трибунала да га пусти на привремену слободу, али јавна одлука о том захтеву још није донета.

Симатовић и Станишић више пута су из притвора Трибунала у Схевенингену пуштани у Србију током суђења које је почело у јуну 2009. године.

Последњи пут, на привременој слободи су били током новогодишњих празника. 

Тужилаштво је недавно окончало извођење доказа против Станишића и Симатовића. Расправа о њиховом захтеву да буду ослобођени после прве половине суђења, утемељена на тврдњи да кривица није доказана, биће пред Трибуналом одржана од 7. до 12. априла.

Према правилима Трибунала, оптужени имају право да затраже ослобађање пошто Тужилаштво заврши свој доказни поступак.

Ако судије одбију тај захтев, суђење ће бити настављено извођењем доказа одбране Станишића и Симатовића. 

Станишића и Симатовића ухапсиле су власти Србије током операције "Сабља", после убиства премијера Зорана Ђинђића, 12. марта 2003. године. Станишић је пребачен у Хаг 11. јуна, а Симатовић 30. маја те године.

У првом појављивању пред судијом, обојица су изјавила да нису криви.

Станишићу и Симатовићу четири тачке оптужнице на терет стављају злочине против човечности (прогон, убиства, депортације и присилно премештање), а једна кршење закона и обичаја ратовања (убиство).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи