Шешељ тражи 10 милиона евра одштете

Војислав Шешељ поновио пред Трибуналом у Хагу захтев да буде ослобођен, тражећи и одштету од 10 милиона евра због дугог притвора. Тужиоци тврде да су доказали његову кривицу за тешке злочине.

Лидер радикала Војислав Шешељ затражио је у судници Хашког трибунала одштету од 10 милиона евра и поновио свој захтев да веће донесе ослобађајућу пресуду. Тужиоци тврде да су доказали његову кривицу за тешке злочине. 

Шешељ је затражио да буде ослобођен пошто Тужилаштво, није ништа доказало и ни на чему не темељи оптужбу против њега.

Међутим, оптужба је закључила да све тачке у оптужници могу да остану на снази и након захтева оптуженог од пре два дана да буде ослобођен.

Завршавајући реплику на аргументе оптужбе, Шешељ је истакао да ако буде отезања и проблема у вези с одштетом, његов крајњи захтев за одштету износиће 100 милиона евра, поменувши да има адвоката у Њујорку Џонатана Левија који ће тужити УН и сваког судију понаособ.

Судско веће донеће усмену одлуку о Шешељевом захтеву када прегледа 1.300 страница доказног материјала, а пошто одлука треба да буде образложена писмено и захтева доста времена, одлука о Шешељевом захтеву биће донета за "можда неколико седмица, можда неколико месеци".

Председавајући судија Жан Клод Антоанети рекао је да је свестан да је Шешељ више од осам година у притвору и да је то додатни разлог да се добро прегледа сваки доказни предмет и да што се тиче одлуке да тужи судије, Шешељ има право на све и да је "и сам размишљао о таквој могућности".

Шешељ је рекао и да је његов притвор без преседана, подсетивши судско веће на одредбу Римског статута и кодификацију кривично-процесног права према којима је суд дужан да једном у шест месеци преиспита одлуку о притвору.

Антоанети је Шешељу рекао да има право да буде привремено пуштен на слободу, али да за то треба најпре његов захтев и гаранције Србије и да је "лопта на његовој страни терена."

"Ја вам никада нећу упутити такав захтев, да вас молим да ме пустите и да тражим гаранције од прозападне, издајничке власти у Србији, не пада ми напамет", рекао је Шешељ додавши "ви сте господо судије у проблему, не ја, лопта је у вашем терену, не мом".

Кривичне пријаве против лажних сведока

Шешељ је претходно рекао да се два дана оптужба понашала као да се процес није водио у претходне три и по године и као да "већина сведока није раскринкана у погледу лажног сведочења".

Шешељ је рекао и да је поднео кривичне пријаве против 40 лажних сведока.

Лидер радикала указао је да је оптужба многе датуме и године побркала, као и да се у оптужби стално помињу Срби и њихово учешће у удруженом злочиначком подухвату ради стварања "Велике Србије", али са становишта правног система СФРЈ, истакао је Шешељ, злочинци су били они који су хтели да се отцепе.

"Моји говори пре рата су оштрији него говори током рата, јер сам хтео да се рат избегне", рекао је Шешељ указавши да је оптужба анализирала изразе које је користио у јавним наступима и онда их погрешно тумачила као говор мржње.

Лидер радикала је рекао да се исти аршин није примењивао на све и упитао је представнике Тужилаштва зашто нису проучили говоре хрватских и муслиманских политичара, додајући да је то "зато што је ово антисрпско тужилаштво и антисрпски Трибунал".

"Поносан сам што сте ме препознали као непријатеља САД и НАТО пакта и новог светског поретка", навео је Шешељ.

Шешељу, који се у притвору Трибунала налази од фебруара 2003. године, суди се за злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања у Хрватској, Војводини и БиХ од 1991. до 1993. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи