Оптужница против Кепира

Мађарско тужилаштво подигло оптужницу против бившег капетана фашистичке жандармерије Шандора Кепира због ратних злочина у Србији током Другог светског рата.

Против бившег капетана фашистичке жандармерије Шандора Кепира мађарско тужилаштво подигло оптужницу због ратних злочина у Србији током Другог светског рата.

Кепиро (96) се терети да је од 21. до 23. јануара 1942. године учествовао у Новосадској рацији, у којој су припадници окупационих снага фашистичке Мађарске убили и под лед Дунава бацили, према неким најновијим истраживањима, више од 2.000 Јевреја, Срба и Рома.

Фашистичка рација је током јануара спроведена не само у Новом Саду, већ и у Шајкашкој области и Бечеју. Укупно је убијено више од 4.000 људи, међу којима је био велики број жена, деце и стараца.

Осумњичен је и да је учествовао у депортацији новосадских Јевреја у концентрациони логор Аушвиц 1944. године.

Кепиро је пети на листи најтраженијих одбеглих фашиста из Другог светског рата за којима трага Центар "Симон Визентал".

Кепиро је био осуђиван два пута на затворске казне од 10, односно 14 година, али их никада није одслужио јер је после Другог светског рата побегао у Аргентину, одакле се у Мађарску вратио пре неколико година.

Против Кепира је Тужилаштво за ратне злочине у Србији поднело захтев за спровођење истраге у септембру 2008. године, а тада је за њим расписана и потерница.

Мађарска је одговорила да њихов Устав не дозвољава изручење њених држављана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи