Сведочење без присуства јавности

На суђењу петочланој криминалној групи Дарка Шарића пред Специјалним судом исказ дао сведок сарадник Радан Адамовић. Судија затворио суђење за јавност. Група се терети за шверц више од 2,1 тоне кокаина из Латинске Америке.

Пред Специјалним судом у Београду на суђењу групи Дарка Шарића оптуженој за шверц готово 2,1 тоне кокаина из Јужне Америке, без присуства јавности саслушан сведок сарадник Радан Адамовић.

Судија Синиша Петровић затворио је сведочење Адамовића на захтев сведока сарадника.

Пре Адамовића требало је да сведочи други сведок сарадник у том процесу Небојша Јоксовић, али је суд његово сведочење одложио за сутра јер је Јоксовићу током дана позлило.

Судија Петровић рекао је да су лекари специјалисти суду доставили извештај да су Јоксовићу "виталне функције непромењене".

Суђење је формално почело испочетка пошто је суд уважио предлог адвоката првооптуженог Шарића, Зденка Томановића, који је рекао да би суђење требало вратити на почетак јер на почетку претходног суђења, које је почело 20. септембра, оптужени Горан Соковић, који је у бекству, није имао браниоца.

Соковић је у међувремену за адвоката ангажовао Марка Кљајевића, који је био судија Специјалног суда и судио оптуженима за убиство премијера Србије Зорана Ђинђића.

Томановић је пре почетка суђења позвао суд да "размисли" да ли члан судског већа може да буде судија који је, као члан ванрасправног кривичног већа, учествовао у додељивању статуса сведока сарадника и тиме, како је рекао, већ вредновао његов исказ.

"Не тражимо ништа осим минимума гаранције за фер суђење, а то је да будемо спремни за исказ сведока сарадника о којем ми не знамо ништа, а новинари знају. Није нам достављено ни решење о додељивању статуса сведока сарадника", рекао је Томановић.

Судија Петровић истакао је да информације које објављују медији не потичу од суда и да је став судског већа да одбрана не може да изврши увид у исказ сведока сарадника.

Искази сведока сарадника у истрази су тајна и са њима је упознат једино тужилац.

Оптужено 20 људи 

Оптужено је укупно 20 људи, од којих су Шарић и још шесторица у бекству и њима се суди у одсуству, а Небојша Јоксовић и Радан Адамовић су добили статус сведока сарадника.

Према Законику о кривичном поступку, сведоци сарадници су истовремено и окривљени и њима на крају суђења може бити изречена двоструко мања казна.

Оптужницом подигнутом у априлу као организатори групе означени су Дарко Шарић, Горан Соковић, обојица из Пљеваља у Црној Гори, као и Жељко Вујановић из Крагујевца.

Они се терете за удруживање ради вршења кривичних дела, за шта је запрећена казна затвора од најмање 10 година или казна у трајању од 30 до 40 година.

Оптужницом су обухваћене две заплене кокаина у току 2009. године. У првој 15. октобра 2009. године у уругвајској луци Санта Лусија недалеко од Монтевидеа на јахти "Мауи" заплењено је 2.174 килограма кокаина.

Неколико месеци касније 19. јануара 2010. заплењено је 235 килограма кокаина у близини Пизе у Италији.

Суђење ће бити настављено сутра када би требало да сведочи други сведок сарадник Небојша Јоксовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи