Читај ми!

Милован Бојић ослобођен оптужби за "Дедиње"

Први основни суд у Београду ослободио је бившег министра здравља Милована Бојића оптужби да је као директор Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње" 2000. године злоупотребио службени положај.

Тужилаштво има право да изјави жалбу на ову пресуду Апелационом суду у Београду, преноси Танјуг.

Ово је друга првостепена пресуда Бојићу, пошто је прву којом је био осуђен на 10 месеци затвора Апелациони суд укинуо крајем 2012. и наложио да се суђење понови.

Судија Ивана Рамић наводи да Бојић ослобођен оптужбе јер није доказано да је извршио кривично дело – злоупотреба службеног положаја за које се терети.

Бојић је био оптужен да је од 1995. до 2000. године као директор Института "Дедиње" прекорачењем службених овлашћења прибавио имовинску корист другима у износу већем од 450.000 динара, а на штету Института.

У образложењу пресуде судија је подсетила да је првим оптужним актом Бојић био оптужен за осам инкриминисаних радњи, међу којима је био оптужен и да је себи прибавио корист.

Тужилаштво је у међувремену одустало од пет радњи, тако да су остале три које се односе на оптужбу да је другим лицима прибавио корист.

На основу свих изведених доказа у поновљеном поступку суд је нашао да нема доказа да је причињена штета за Институт, нити да је Бојић давао налоге за исплату средстава из девизне благајне за лица поменута у оптужници који су иначе били врхунски стручњаци ангажовани у болници.

Бивши министар здравља ослобођен је и плаћања судских трошкова, а оштећени је упућен да имовинско-правни захтев остварује у парници.

Бојић се терети да је од априла 1995. године до октобра 2000. године извршио кривчно дело злоупотребе службеног положаја у продуженом трајању, јер је као одговорно лице – директор тог Института, прибавио корист другим особама, тројици лекара, за више од 200.000 немачких марака.

Против Бојића се због оптужби да је са сарадницима оштетио клинику "Острог" води и кривични поступак у Другом основном тужилаштву у Београду. У току је финансијско вештачење.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару