Читај ми!

Кривичне пријаве због непријављене имовине

Агенција за борбу против корупције је Републичком јавном тужилаштву у 2014. години поднела 14 кривичних пријава због сумње да функционери нису пријавили имовину или су дали лажне податке о имовини у намери да је прикрију, пише између осталог у извештају о раду Агенције за борбу против корупције који је предат Скупштини Србије.

Агенција у извештају, који је јуче предала републичком парламенту, подсећа да је у 2013. години било поднето девет кривичних пријава, а у 2012. години свега једна, јавља Танјуг.

Агенција наводи и да је у 2014. години поднето 34 извештаја надлежним државним органима због постојања сумње да су функционери или са њима повезане особе, чија је имовина била предмет контроле, извршили неко друго кривично дело, попут примања или давања мита, прања новца, пореске утаје и других.

Укупан број обрађених и објављених обавештења у прошлој години у Регистру функционера износи 41.530, док је у 2013. години тај број износио 34.710.

У области контроле финансирања политичких активности извршена је контрола извештаја о трошковима изборних кампања спроведених 2014. године, навела је Агенција и подсетила да је јавности представљен "Извештај о финансирању политичких активности у изборним кампањама организованим у првој половини 2014. године".

У области решавања о сукобу интереса окончан је рад у 1.286 предмета, а примљено је 1.481 нових предмета, док је у 2013. години окончан рад у 958 предмета, а примљено је 1.402 нових предмета.

Током 2014. године број поступака покренутих по службеној дужности бележи континуиран раст, па тај број износи 329 и за 5,11 одсто је већи него у 2013. години, када је број поступака покренутих по службеној дужности износио 313.

Због повреде Закона о Агенцији поднето је укупно 68 захтева за покретање прекршајног поступка, што у односу на 2013. годину представља повећање од 10 одсто.

Агенција је као најзначајнију активност у 2014. години оценила израду модела новог закона о Агенцији за борбу против корупције, који је 25. јула предала Министарству правде и доставила сваком посланику и Влади Србије.

Циљ иницијативе за доношење новог закона је увођење јаснијих и строжих правила о одговорности функционера, побољшање ефикасности рада Агенције и јачање њене независности.

Предложена законска решења, како поручују из тог тела, узимају у обзир и постојеће стање, односно воде рачуна о томе да нови закон буде заиста применљив у садашњим условима.

"С обзиром на то да су поједина решења из важећег закона темељна препрека у раду Агенције, кључни приоритет је доношење новог закона, који Агенцији треба да омогући ефикасно извршавање послова из њене надлежности и да ојача њену независност", пише у извештају.

У њему се напомиње и да нулту толеранцију на корупцију није могуће постићи без јачања свести код функционера о томе да пожељно поступање у обављању јавних функција подразумева савесно, одговорно, непристрасно, часно и поштено поступање, па и у оним ситуацијама које нису уређене изричитом законском нормом.

"Међутим, важно је нагласити да остварени резултати сваког појединог државног органа у чијем је делокругу рада и спровођење различитих мера и активности у борби против корупције, као и њихов синергијски резултат, па тако и резултати Агенције, могу бити умањени уколико не постоји јасно изражена политичка воља и јавна осуда сваког облика корупције, без обзира на положај појединца који је корумпиран", каже се у извештају.

У питању је пети годишњи извештај у којем су представљени резултати рада Агенције у претходној години, изазови са којима се суочавала у раду, планови за 2015. годину, као и препоруке Скупштини Србије које имају за циљ унапређење рада Агенције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару