Неђо Јовичић: Видео сам убиства Муслимана

Сведок одбране Неђо Јовичић потврдио је на суђењу Ратку Младићу пред Трибуналом у Хагу, да је у јулу 1995, после пада Сребренице у руке српских снага, био очевидац убиства заробљених Муслимана.

Јовичић који је тада био припадник специјалне полицијске бригаде РС, изјавио је да је 13. јула 1995. видео двојицу чланове те бригаде како пуцају у заробљенике у складишту Земљорадничке задруге у селу Кравица, између Братунца и Сребренице.

На сугестију тужиоца, током унакрсног испитивања, да је код складишта видео "погубљење заробљеника", сведок је два пута одговорио: "Да".

"Кад сам се вратио видео сам да пуцају људе", казао је Јовичић, додајући да су пуцали "у правцу објекта" у којем су били заробљеници.

Потврдио је да је један полицајац пуцао из аутоматске пушке, а други му пунио оквире за муницију, а да су се, затим, променили.

Упитан да ли је видео и бацање ручних бомби у складиште, одговорио е одречно.

По оптужници која генерала Младића терети за геноцид над око 7.000 сребреничких Муслимана, у Земљорадничкој задрузи у Кравици убијено је, 13. јула 1995, око 1.000 муслиманских заробљеника.

Јовичић који је тада био возач команданта специјалне полицијске бригаде Љубомира Боровчанина, потврдио је да је, раније тог дана, заједно с Боровчанином и београдским новинаром Зораном Петровићем-Пироћанцем, аутомобилом прошао крај складишта у Кравици и видео хрпу тела жртава у дворишту пред улазом.

Петровић је тај призор снимио, а тужиоци су снимак данас поново пустили у судници.

На филму се види гомила од приближно 20-30 тела, док ођекују рафали, а припадници српских снага пролазе около.

"Има мртвих муслиманских војника", прокоментарисао је на снимку Петровић-Пироћанац.

Јовичић је у судници објаснио да је Боровчанину преко радио везе претходно јављено да се "нешто десило у Кравици", због чега су се упутили ка складишту.

"Нисмо знали шта се збило, ја у први мах то нисам ни видео, док Боровчанин није рекао: 'Мајко мила, шта је ово!?'. Окренуо сам главу и видео те лешеве", описао је сведок који је возио аутомобил.

Када су, нешто даље, застали, по Јовичићу, сазнали су да су заробљеници претходно одузели оружје чуварима и ранили двојицу.

Затим су једног од рањених отпратили до Дома здравља у Братунцу, после чега је Боровчанин наредио Јовичићу да се врати у Кравицу и види шта се догађа.

Када се вратио, Јовичић је, како је потврдио, видео да се наставља убијање заробљеника.

Боровчанина је Тибунал због помагања и подржавања масовног убиства у Кравици осудио на 17 година затвора. Он се на ту пресуду није жалио и издржава казну у Данској.

Јовичић је сведочио и да је генерал Младић, истог дана, муслиманским заробљеницима у оближњем селу Сандићи обећао да ће бити размењени, и да је, дан раније, инсистирао да се храна и сокови поделе цивилима из Сребренице у Поточарима, код базе Унпрофора.

Сведок, како је навео у писаној изјави, "није уочио да је ико из пратње генерала Младића претио цивилима, или их приморавао да иду" у Поточаре.

Младић је оптужен и за прогон хиљада жена, деце и стараца из Сребренице.

Исказ у одбрану Младића данас је започео Милорад Пелемиш, командант Десетог диверзантског одреда при Главном штабу ВРС, чији су припадници, како су сами признали, у јулу 1995. учествовали у стрељању заробљених сребреничких Муслимана. Пелемиш ће сведочење наставити у понедељак, 30. марта.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару