Читај ми!

Берић: Трнопоље није било логор за Муслимане

У Трнопољу код Приједора у лето 1992. године није било логора, већ прихватилишта за Муслимане – ту им је пружана помоћ и дато утоочиште, тврди сведок одбране на суђењу Ратку Младићу Бранко Берић.

Омарска и Кератерм, за разлику од Трнопоља, према сведочењу Бранка Берића који је тамо био интендант, били су "логори" из којих су Муслимани долазили у јако лошем стању, преноси Бета

На те три локације, по оптужници против генерала Младића, било је тешког кршења међународног хуманитарног права.

Приједор је једна од општина у којима је, тврде тужиоци, прогон несрба имао размере геноцида.

Берић наводи да у Трнопољу "нико није био убијен, није било бодљикаве жице, ни митраљеских гњезда".

"Снимцима до костију мршавих Муслимана иза бодљикаве жице у Трнопољу, британска телевизија ИТН и њена новинарка Пени Маршал, у августу 1992, обманули су међународну јавност", каже Берић.

Тврди да је у Трнопољу било само два квадратна метра жице и додаје да је жалосно што је новинарка Маршал обманула цео свет.

За најмршавијег међу Муслиманима, верује да је претходно био у логору Омарска и Кератерм.

"Тај момак је, на жалост, и пре рата био болесник од туберкулозе, његове комшије су ми то рекле. Нажалост, преминуо је", наводи Берић.

Сведок описује и како су му муслимански пријатељи после рата признали да су се по доласку из Омарске и Кератерма у Трнопоље осећали "као да су у хотелу "Хајат".

Трнопоље су, пренео је Берић, називали логором ради "великих привилегије".

Бројним муслиманским младићима који су носили војничке чизме, сведок је у Трнопољу саветовао да их изују, да не би били пребачени у Омарску и Кератерм. "Нисам могао дозволити да страдају због своје наивности ти младићи", објашњава Берић.

У унакрсном испитивању тужилац наводи да та изјава значи да је Берић тада већ знао за злочине у Омарској и Кератерму. "Не могу да кажем да су били злочини, знам да је био логор и да су били тешки услови", наглашава сведок и додаје да нико у Приједору то не побија.

Потврђује да су у Трнопољу због великог броја људи владали нехигијенски услови и каже да им је он доносио "каустичну соду" да отпуше канализацију.

Берић напомиње да је на ратиште премештен јер је некоме сметало што је био добар са Муслиманима. "Трнопоље није био логор, јер су Муслимани дању ишли где хоће, својим кућама да се туширају, у баште да роштиљају, а ноћу су се због полицијског часа враћали у прихватилиште.

Присећа се и да су за Бајрам испекли десетак јагњади, чиме су и њега почастили, каже сведок.

Суђење генералу Младићу наставља се сутра.

Младић је оптужен и за геноцид у Сребреници; терорисање становника Сарајева гранатирањем и снајперисањем и узимање међународних војника за таоце, 1992-95. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару