Благојевић: Младић није најавио погубљење Муслимана

Ратко Младић никаквим гестом није најавио да ће заробљени Муслимани из Сребренице бити погубљени, тврди сведок одбране и бивши српски војник Младен Благојевић. Тиме је одбрана Ратка Младића негирала тврдње кључног сведока оптужбе Момира Николића.

Тадашњи командант Војске Републике Српске, генерал Младић, оптужен је за геноцид над око 7.000 сребреничких Муслимана, пошто је 11. јула 1995 ВРС заузела ту енклаву, која је била под заштитом УН, преноси Бета.

Капетан Николић, у то време официр за безбедност Братуначке бригаде ВРС, пред Трибуналом је 2003. године признао кривицу за прогон Муслимана из Сребренице и осуђен је на 20 година затвора.

Николић је до сада сведочио у корист оптужбе против више оптужених за сребренички геноцид.

У јуну 2013, Николић је описао сусрет с Младићем 1995. године код села Коњевић Поље.

Николић је навео да му је Младић, након обећања заробљеним Муслиманима да ће бити размењени, гестом руке најавио да ће сви заправо бити побијени.

Сведок Благојевић, који је тог дана, као војни полицајац, био у пратњи генерала Младића, Николићеву причу одбацује као "потпуно измишљену и неистиниту".

Благојевић тврди да је "сигуран да тог дана у Коњевић Пољу није видео Николића", као и да се Николић у критично време "није видео с Младићем, било где од Братунца до Хан Пијеска".

По речима сведока, на контролном пункту у селу Коњевић Поље генерал Младић није ни излазио из возила, већ је "више у пролазу" изгрдио цивилне полицајце "што ништа не раде и само се сунчају".

Благојевић потврђује да се генерал Младић обратио стотинама заробљених Муслимана код села Сандићи и на фудбалском игралишту у селу Нова Касаба.

Младићеве говоре описује као "умирујуће", јер је генерал заробљеницима рекао "да се ништа не плаше" и "да ће бити размењени за заробљене Србе".

"Питао их је и има ли болесних и да ли им је потребан лекар, али нико се није јавио", каже Благојевић.

Тужилац је у унакрсном испитавању рекао да је у Новој Касаби један заробљеник убијен у пристсуву Младића, који није реаговао.

"Одговорно тврдим да се тај инцидент није десио док смо Младићи ја били тамо. За време боравка генерала Младића на стадиону, ниједан инцидент се није десио, он то не би дозволио", каже Благојевић.

Према оптужници и ранијим пресудама Трибунала, ВРС је стрељала заробљенике из Сандића и Нове Касабе. То је потврдио и сведок, који је прво тврдио да је у Сандићима видео око 100 Муслимана, а потом да их је било "300 до 500".

"Младић је заробљеницима рекао да су их преварили Насер Орић и Алија Изетбеговић. Затражио је и да позову преостале Муслимане да се из околних шума предају", тврди Благојевић.

Сведок је потврдио да га је Државни суд БиХ осудио на седам година затвора, од којих је одслужио више од пет, након што је 2006. године депортован из САД.

Благојевић каже "да се не осећа кривим" за убиство муслиманских заробљеника у основној школи у Братунцу, 13. јула 1995, за које је био осуђен.

Прихвата да су Муслимани убијени и да је неко пуцао из тешког митраљеза који је он задужио. Међутим, негирао је да је он отворио ватру.

Сведочење је започео и други сведок Младићеве одбране Милош Шолаја, а завршиће га 9. марта.

Оптужница генерала Младића терети и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у седам општина имао размере геноцида, терор над цивилима у Сарајеву дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару