Читај ми!

Затвор због присиљавања на криминал

Ратомир Јовановић и Роса Савић из Врњачке Бање осуђени на по пет година затвора за кривично дело трговине људима. Они су младића, којем су нудили посао у Швајцарској, на превару одвели у Италију, где је уз примену силе приморан да краде и обија станове.

Према наводима оптужнице Вишег тужилаштва у Крагујевцу, Ратомир Јовановић и Роса Савић врбовали су 19-годишњег држављанина Србије, довели га у заблуду, злоупотребили његово поверење и присилили га на вршење кривичних дела, преноси Танјуг.

"Оштећени се јавио на оглас за брање грожђа у Швајцарској, међутим одведен је у Италију где су му одузета документа. Уз претњу и примену силе морао је да за своје 'послодавце' обавља разне криминалне радње, од ситних или крупних крађа до обијања станова", наводи се у саопштењу НВО Атина.

Како је објашњено у првостепеном поступку који је вођен за то кривично дело, трафикерима који су били у бекству је суђено у одсуству.

У том поступку осуђени су на по осам година затвора, али је Апелациони суд предмет вратио на поновно суђење.

Они су у фебруару 2013. ухапшени у Италији у сарадњи са београдском канцеларијом Интерпола, на основу потерница које су расписане за њима још у јуну 2012. године.

Пресуда Јовановићу и Роси Савић су значајне јер ће помоћи расветљавању сличних случајева у којима су жртве трговине људима принуђене да у ситуацији трговине људима чине кривична дела, истакла је НВО Атина која је специјализована за пружање подршке жртвама трговине људима.

"Овај облик трговине људима постао је један од најзаступљенијих, поред сексуалне и радне експлоатације. Неопходно је створити боље услове за правну заштиту жртава трговине људима у Србији. Иако закон предвиђа и другачија решења, у пракси се жртве саслушавају у присуству окривљених, приморане су да се увек изнова директно суочавају са трговцима и да изнова и изнова сведоче", додаје се у саопштењу.

Како се наводи, судски процеси трају дуго и то је још један од разлога који их додатно обесмишљава.

"Често је случај да оптужени за ово кривично дело прете жртвама и застрашују их чак и у самој судници, а да адекватна реакција надлежних органа изостаје. Неадекватном заштитом права оштећених, секундарном виктимизацијом и стигматизацијом, ставља се додатан терет на жртву која је претпела страхоте и њен опоравак", закључује се у саопштењу НВО Атина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару