Читај ми!

Прва пресуда правном лицу

У Специјалном суду први пут изречена пресуда правном лицу - привредном друштву "Оморика". Мораће да плати новчану казну од 1,5 милиона динара и да врати новац који потиче од прања новца у износу од 21.053.137 динара.

Истом пресудом осуђено је и 11 особа због извршења више кривичних дела изнуде извршених у оквиру организоване криминалне групе, на чијем челу је био окривљени Владимир Стојановић који је осуђен на казну затвора у трајању од осам и по година, саопштио је Виши суд, преноси Танјуг.

Привредно друштво "Оморика", је осуђено због тога што је његов власник као позајмицу оснивача, уплатио новац који проистиче из изнуда и тиме остварио корист за наведено правно лице, наводи се у образложењу пресуде.

Тиме је новац који потиче од извршења кривичног дела сакривен, чиме је правно лице - привредно друштво "Оморика" извршило кривично дело прање новца, сходно Закону о одговорности правних лица за кривична дела, указује Виши суд.

Против пресуде странке у поступку се могу жалити Апелационом суду у Београду, наводи се у саопштењу и додаје да је судећим већем председаво судија Александар Трешњев.

"Ово је прва осуђујућа пресуда која је од почетка примене Закона о одговорности правних лица за кривична дела, донета и јавно објављена против окривљеног - правног лица, и то пред Посебним одељењем Вишег суда у Београду (за организовани криминал)", истиче се у саопштењу.

Криминална група на челу са Владимиром Стојановићем званим Леша је ухапшена 31. маја на територији Београда, Ниша, Лесковца и Власотинца.

Група је у душем временском периоду, на ширем подручју Србије и ван граница земље, бавила се изнудама, уценама, разбојништвима, прањем новца и другим криминалним радњама, саопштила је тада полиција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи