Oбразложење пресуде Гњиланској групи

Апелациони суд у Београду објавио образложење пресуде којом је правоснажно ослободио припаднике "Гњиланске групе" оптужби за злочине над Србима и неалбанцима на подручју општине Гњилане 1999. године. Апелациони суд је већ једном укидао првостепену пресуду у том случају 2011. године.

Апелациони суд у Београду објавио је данас на сајту образложење пресуде којом је правоснажно ослободио припаднике "Гњиланске групе" ОВК оптужби за злочине над Србима и неалбанцима на подручју општине Гњилане од јуна до краја децембра 1999. године.

Том одлуком потврђен је ослобађајући део пресуде Одељења за ратне злочине Вишег суда у Београду којом су Фазли Ајдари, Реџеп Алији, Шаћир Шаћири, Идриз Алији, Шемси Нухију и Рамадан Халими ослобођени од оптужбе да су као саизвршиоци извршили кривично дело ратни злочин против цивилног становништва, односно да су од јуна до децембра 1999. године до смрти мучили најмање 80 особа.

Истом одлуком Апелационог суда је, међутим, због недостатка доказа преиначен део пресуде којом су Муслију Шефкет, Алија Садик, Агуš Мемиšи, Фатон Хајдари, Ахмет Хасани, Назиф Хасани, Самет Хајдари, Ферат Хајдари, Камбер Сахити, Селимон Садики и Бурим Фазлиу били осуђени за силовање две жене.

Апелациони суд је у овом случају одржао главни претрес у септембру прошле године и сам извео кључне доказе, након што је у мају на јавној сединци разматрао жалбе оптужених и тужилаштва за ратне злочине на пресуду којом је 11 припадника те групе било осуђено на укупно 116 година затвора, а шесторица ослобођена оптужби.

Оптужени су ослобођени оптужби и пред Одељењем за ратне злочине и пред Апелационим судом за оптужбе да су почетком јуна 1999. године на територији Гњилана и његове околине наређивали и врšили према цивилном становниšтву српске и неалбанске националности и појединим припадницима албанске националности противзаконита затварања, нечовечна поступања, мучења, силовања, убиства, телесна повредивања, наношење великих патњи и пљачкање имовине становниšтва.

У осуђујућем делу, за силовање, првостепена пресуда је преиначена имајући у виду да су искази оштећених "Ц1" и "Ц2" вишеструко компромитовани свим разликама у исказима датим пред истражним судијом у Нишу, пред истраžним судијом у том кривичном поступку, обављеним препознавањем, као и исказима на претресу и пред првостепеним и другостепеним судом, наводи Апелациони суд у образложењу.

"То све ствара знатну сумњу која доводи у питање веродостојност њихових исказа, а у одсуству других доказа којима би се на несумњив начин утврдило да су управо наведени окривљени извршили кривично дело које им је оптужницом Тужилаштва за ратне злочине стављено на терет", наводи Апелациони суд.

Апелациони суд је већ једном укидао првостепену пресуду у том случају у децембру 2011. године.

Одељење за ратне злочине Вишег суда у Београду осудило је 19. септембра 2012. 11 припадника "Гњиланске групе" ОВК због злочина над Србима 1999 у Гњилану, а шесторицу оптужених је ослободило оптужби.

Осуђени су тада проглашени кривим за силовање две заштићене сведокиње, Ц1 и Ц2, пошто је суд утврдио да су оне силоване свакодневно, да су тучене, дављене, као и да су оптужени уринирали по њима након силовања.

Првооптужени Агуш Мемиши, који је непосредно пред изрицање пресуде претио осветом заменику тужиоца за ратне злочине, био је осуђен на 12 година затвора.

Назиф и Ахмет Хасани били су осуђени су на 13 година, Фатон Хајдари на 10 година, Самет Хајдари на 15 година, Ферат Хајдари на осам година затвора, Камбер Сахити такође на осам година, а Селиман Садику и Бурим Фазлију на 12 година затвора.

Шефкет Муслију, Садик Алију осуђени су у одсуству на пет, односно осам година затвора, пошто су у бекству.

Оптужби су ослобођени Шемси Нухију, као и још петорица оптужених који су у бекству - Фазлија Ајдари, Реџеп Алији, Шаћир Шаћири, Идриз Алији и Рамадан Халими.

Поступак се у одсуству водио против Фазлије Ајдари, Реџепа Аија, Шацира Шацирија, Шефкета Муслијија, Садика Алијија, Идриза Алијија и Рамадана Халимија.

На подручју Гњилана је у периоду од јуна до децембра 1999. године убијено 80 особа, а 260 заробљено, аи су за то, према наводима Тужилаштва за ратне злочине, одговорне и друге јединице ОВК. Стравична мучења чињена су у подруму гњиланског интерната, као и у једном солитеру.

Апелациони суд у Београду је у децембру 2011. године укинуо првостепену пресуду којом је девет припадника ОВК осуђено на укупно 101 годину затвора и предмет вратио првостепеном суду на поновно судење.

Суђење тој групи било је обједињено одлуком суда у марту 2012. године, после укидања пресуде и одлуке да се бегунцима суди у одсуству.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару