Читај ми!

Ново суђење за злочине у Ловасу

Укинута пресуда којом је 14 припадника ЈНА, локалне територијалне власти и паравојне формације "Душан Силни" било осуђено због злочина над цивилима у селу Ловасу у Хрватској. Апелациони суд наложио да се суђење понови.

Апелациони суд у Београду укинуо је пресуду којом је 14 припадника ЈНА, локалне територијалне власти и паравојне формације "Душан Силни", било осуђено на затворске казне у трајању од четири до 20 година затвора због злочина над најмање 70 цивила у хрватском селу Ловас током октобра и новембра 1991. године.

Том одлуком укинута је пресуда Одељења за ратне злочине Вишег суда у Београду и наложено да се суђење понови, рекла је за Танјуг портпаролка Апелационог суда Мирјана Пиљић.

Због злочина у Ловасу првооптужени Љубан Деветак био је осуђен на 20 година затвора, другооптужени Милан Девчић на 10, трећеоптужени Милан Радојчић на 13, а Жељко Крњајић на 10 година затвора.

Суђење ће бити поновљено и за четворицу бивших чланова ЈНА: Миодрага Димитријевића, који је био осуђен на 10 година, Дарка Перића и Радована Влајковића који су били осуђени на по пет година и Радисава Јосиповића који је био оптужен на четири године затвора.

Бивши припадници паравојне формације "Душан Силни", Јован Димитријевић и Зоран Косијер били су осуђени на осам и девет година затвора, Саша Стојановић на осам, Драган Бачић на шест, Петроније Стевановић на 14 година, а Александар Николаидис на шест година затвора.

Они су били осуђени јер су се, према наводима оптужнице, теретили да су у октобру и новембру 1991. године убили 70 хрватских цивила.

Током напада на Ловас, 10. октобра 1991. године, 22 цивила су убијена у кућама и двориштима, а до 18. октобра убијене су још 23 особе у импровизованим затворима.

Оптужени се терете да су 18. октобра 1991. године приморавали цивиле хрватске националности да као живи штит корачају кроз минско поље, при чему је погинуло 22 људи, док је у спорадичним инцидентима страдало још троје цивила.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару