Читај ми!

Нови Сад, претучен ромски активиста

У новосадском насељу Телеп претучен ромски активиста и музичар Олах Винце. Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, председник Владе Војводине Бојан Пајтић, ДС и ЛСВ осудили напад.

Ромског активисту и музичара из Новог Сада Олаха Винцеа истукли су непознати мушкарци у том граду у, како је рекао, "класичној сачекуши".

Олах Винце је агенцији Бета испричао да је прексиноћ, за Бадње вече, шетао са супругом, када су их испред њихове куће у насељу Телеп сачекала четворица мушкараца на улици и још двојица у дворишту куће.

"Питали су ме да ли сам ја Олах Винце и чим сам одговорио да јесам, њих двојица су ме двапут ударили у главу", навео је Винце.

Додао је да је одмах отишао у болницу, где су му констатовали посекотину и отеклину на глави, а случај је одмах пријавио и полицији.

"Јако смо уплашени, и ја и моја породица. Никада ми се тако нешто није догодило, мокрио сам од страха у кревет исте ноћи. Мислио сам да је то време прошло, али изгледа да нам се деведесете године опет враћају", рекао је Винце.

Винце је додао да је током друге половине прошле године добијао анонимне телефонске и СМС претње и рекао да су претње почеле онога тренутка када је у медијима почео да износи оптужбе за корупцију и дискриминацију, на рачун градских власти у Новом Саду, али и на рачун Националног савета Рома и Канцеларије за инклузију Рома Војводине.

Винце је прошлог јуна организовао протестни перформанс у центру Новог Сада, незадовољан због чињенице да су градске власти у Новом Саду одвојиле свега 50.000 динара за организацију Интернационалног ромског музичког и мултимедијалног фестивала, "НС Ром фест".

Перформанс је прекинуо након што му је чланица Градског већа за културу Миланка Бркић обећала да ће Град издвојити још средстава за тај фестивал, али, додао је Винце, она то обећање није испунила.

Навео је да се потом жалио омбудсману на начин на који су из градског буџета распоређена средства за невладине организације, где су, како тврди, највећи део новца добила новооснована удружења грађана.

Интернационални ромски фестивал "НС Ром фест" организован је 2011. и 2012. године у главном граду Војводине. Фестивал је 2011. године са 350.000 динара подржао Град, а са 400.000 Покрајина, док је за 2012. годину Град издвојио 500.000 динара.

Осуда напада

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић осудио је напад на Олаха Винцеа, ромског активисту и носиоца награде Града Новог Сада, који је претучен у насељу Телеп.

"Најоштрије осуђујем насиље над човеком који је угледни Новосађанин и који је у сопственом граду брутално нападнут. Овакав чин насиља против једног човека праћен застрашивањем, мора бити осуђен, а починиоци приведени правди", казао је Вучевић, а саопштено је из кабинета градоначелника.

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић осудио је напад на ромског активисту и музичара Олаха Винцеа и затражио да се открију "починиоци и налогодавци" тог напада.

"Мора се хитно утврдити ко је одговоран за напад, утврдити ко су починиоци и ко су налогодавци напада. Атмосфера линча у друштву и пораст насиља у Новом Саду, неприхватљиви су и завређују најстрожију осуду и брзу и адекватну реакцију надлежних институција", навео је Пајтић у саопштењу.

Демократска странка осудила је напад на Винцеа и оценила да у Новом Саду данас више нико не може да се осећа безбедно.

"Чини се да надлежни немају разумевања за мајке које више не могу да изађу у шетњу са бебама, за родитеље чија деца нису безбедна на путу до школе, за активисте који се боре против фашизма и екстремизма, за старије суграђане који су свакодневно мета разбојника", навео је новосадски одбор ДС у саопштењу за јавност.

Градски одбор ЛСВ поводом напада на ромског активисту Олаха Винцеа затражио је од надлежних органа да што пре расветле читав догађај и пронађу починиоце.

У саопштењу се наводи да Нови Сад није и "не сме бити град у којем ће се и посумњати на дискриминацију, нити уопште може бити могуће да се неко некажњено извуче за пребијање човека на његовом кућном прагу".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару