Читај ми!

Еулекс: У Рудници барем четири жртве

У масовној гробници у Рудници налазе се остаци бар четири жртве, саопштио Еулекс. Локација обезбеђена, чека се налог суда за ексхумацију.

Заменик начелника Одељења Еулекса за судску медицину Алан Робинсон изјавио је да су у масовној гробници у Рудници закопани остаци бар четири жртве и да су ископавања престала чим су пронађени људски остаци.

"Локација је обезбеђена и сада морамо да чекамо налог за ексхумацију од суда, пре него што наставимо са овом локацијом", рекао је Робинсон, наводи се у саопштењу.

Робинсон је рекао да у овој фази једноставно није могуће рећи колико је појединаца закопано у Рудници.

Свестан сам спекулација које круже у вези са бројем, али чврсто апелујем на опрезност и уздржаност око тог питања, рекао је Робинсон.

Према Робинсону, напоран рад је само почетак и морају се извршити детаљне припреме, укључујући припреме за рушење целог објекта на датој локацији. Пробна ископавања ће се извршити око подручја под објектом и шире.

Да не би у овој фази искључио постојање друге гробнице, екипа ће наставити са ископавањима и у целости ће испитати подручје, најавио је Робинсон.

Мисија Еулекс саопштила је да је откривање масовне гробнице у Рудници, у Рашкој, резултат бројних месеци интензивног рада на припреми, који је обухватио обимну анализу, испитивање локације и бројне координационе састанке са српским и косовским органима власти.

Делотворна сарадња између српског Тужилаштва за ратне злочине и мисије Еулекса обезбедила је прописно извршење процене.

У току процене локације прошлих седмица, ископана је рупа пречника 16 метара и дубине 5,2 метара, пре него што је гробница нађена.

Ово законски налаже да се одговорност за случај пренесе са тужиоца на истражног судију.

Одељење Еулекса за судску медицину ће редовно обавештавати породице о напретку, наводи се у саопштењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару