Поновљено суђење за покушај атентата на Драшковића

Почело поновљено суђење бившим функционерима Државне безбедности оптуженим да су учествовали у припреми атентата на Вука Драшковића у Будви 2000. године. Оптужени негирали да су криви. Наставак 12. фебруара.

Пред Вишим судом у Београду почело је поновљено суђење бившим функционерима Државне безбедности Милану Радоњићу, Стевану Басти и Ратку Ромићу који су оптужени да су учествовали у припреми атентата на Вука Драшковишћа у Будви 2000. године.

Њима се поново суди пошто је Апелациони суд летос укинуо првостепену пресуду којом су били осуђени на вишегодишње казне затвора.

Тужилаштво их терети да су пратили лидера СПО, фотографисали његову кућу у Будви и податке посредно предали припадницима Јединице за специјалне операције који су покушали да убију Драшковића.

Оптужени су за помагање непосредним извршиоцима покушаја убиства ради елиминисања Драшковића из политичког живота јер је у то време био "највећи противник власти", наводи се у оптужници коју је прочитао тужилац Војислав Шошкић.

Некадашњи начелник београдског центра ДБ-а Милан Радоњић и његови сарадници Стеван Баста и Ратко Ромић изјавили су да нису криви и да су своје задатаке извршавали по правилима службе.

Одбрана оптужених за помагање у неуспелом атентату на лидера СПО-а предложила је да се на суђењу као доказ прочита Драшковићев досије и да се као сведоци саслушају Вилијам Монтгомери, Франко Симатовић, Милорад Улемек Легија и Бранко Берчек.

У уводном излагању одбране бранилац Радоњића и Ромића адвокат Зора Добричанин Никодиновић предложила је да суд од Безбедносно информативне агенције затражи Драшковићев досије како би се, како је навела, утврдило да он није био политички противник, већ сарадник тадашњег председника СРЈ Слободана Милошевића.

Она је напоменула да је Драшковићев досије једна од најчуванијих државних тајни и да нема ништа против да се јавност искључи са дела суђења на ком би тај документ прочитао, а предложила је да се прочитају и досијеи њених клијената.

Добричанин Никодиновићева је образложила да саслушање бившег амбасадора САД у Београду Вилијама Монгомерија тражи због навода у његовој књизи "Кад овације утихну", у којој је на странама 29 и 30 навео да се два пута састао са Драшковићем у његовом стану у Будви.

Тим сведочењем, како сматра одбрана, била би потврђена сумња ДБ-а да се Драшковић састаје са страним дипломатама била оправдана.

У том контексту је подсетила да је Драшковић годину дана раније, док је није напустио, био потпредседник Милошевићеве Савезне владе и да је "имао у глави многе податке".

Саслушање бившег команданта ЈСО ДБ-а Франка Симатовића познатијег као Френки, адвокатица је тражила да би посведочио о очекивањима ДБ-а да се Драшковић у Будви састаје са страним дипломатама.

Саслушање Берчека, који је осуђен као непосредни извршилац неуспелог атентата, одбрана тражи да провери да ли је он том приликом користио албум са фотографијама Драшковићеве куће, који су направили према наводима оптужнице, као део логистичке подршке.

Уводно излагање тужиоца обављено је на припремном рочишту које је било затворено за јавност.

Тужилац Шошкић је, међутим, после паузе доставио суду и странкама прецизирану оптужницу тако да ће оптужени тек на следећем суђењу које је заказано за 12. фебруар, моћи да изнесу одбрану.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару