Читај ми!

Кнежевић правоснажно ослобођен

Апелациони суд у Београду потврдио је ослобађајућу пресуду некадашњем градоначелнику Зрењанина Горану Кнежевићу и групи његових сарадника за малверзације са грађевинским земљиштем, док је осуђујућа пресуда тадашњем начелнику Одељења за урбанизам Зрењанина Николи Халасу укинута и враћена Вишем суду у Београду на поновно одлучивање.

Посебно одељење за организовани криминал Апелационог суда у Београду потврдило је првостепену пресуду Вишег суда у Београду којом је некадашњи градоначелник Зрењанина Горан Кнежевић ослобођен оптужби да је извршио кривично дело незаконитог давања у закуп грађевинског земљишта домаћим и страним инвеститорима.

У саопштењу се наводи да су ослобађајуће пресуде потврђене и за Ивана Девића, Николу Халаса, Угљешу Гргура, Братислава Томића, Милана Милошева, Давида Димкића и Маријану Шаренац.

Првостепена пресуда је укинута и предмет враћен првостепеном суду на поновно суђење у делу у коме је окривљени Никола Халас због извршења кривичног дела примање мита осуђен на казну затвора у трајању од једне године.

По налажењу Апелационог суда, у ослобађајућем делу, првостепена пресуда је јасна и разумљива, те је првостепени суд о свим чињеницама важним за доношење пресуде, дао довољно јасне и аргументоване разлоге који не садрже никакве противречности нити нејасноће.

Из њих се поуздано закључује да нема доказа да су окривљени извршили кривична дела за која се терете оптужницом Тужиоца за организовани криминал, а које разлоге у свему као правилне прихвата и Апелациони суд.

Првостепени суд је правилно закључио да није доказано да је Кнежевић организовао криминалну групу која је имала за циљ вршење кривичних дела против службене делатности, а све ради стицања добити.

Првостепена пресуда је укинута у осуђујућем делу у односу на Халаса и у том делу враћена првостепеном суду на поновно суђење, јер је по налажењу Апелационог суда првостепени суд у том делу повредио границе постављене оптужењем, када је Халаса, који се оптужницом терети због извршења продуженог кривичног дела злоупотребе службеног положаја, у
саизвршилаштву, огласио кривим због извршења једног кривичног дела примање мита.

Првостепени суд је изменио чињенични опис дела у изреци пресуде на начин који превазилази границе чињеница и околности на којима се оптужба заснива, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару