Читај ми!

Сутра се завршава увиђај на Рудници

Ископавања и увиђај на локацији Рудница, у општини Рашка биће завршени сутра. Према изјавама сведока, ту су тајно закопана тела око 250 људи.

На локацији Рудница, у општини Рашка, у суботу, 14. децембра, биће завршена ископавања и увиђај како би се проверила информација о наводном постојању масовне гробнице, саопштила је канцеларија за сарадњу са медијима Владе Србије.

Догађају ће присуствовати представници Тужилаштва за ратне злочине, Комисије за нестала лица, чланови Радне групе за нестала лица косовских привремених власти, припадници МУП-а Србије, Еулекса и представници Међународног црвеног крста.

Тужилаштво за ратне злочине Србије и Комисија за нестала лица почели су ископавање у Рудници, у општини Рашка, на месту на којем се претпоставља да су тајно закопана тела око 250 људи.

На Рудници се, по налогу српског Тужилаштва за ратне злочине, врше ископавања по методама археолошке форензике, како би се утврдила евентуална веродостојност информација о постојању масовне гробнице.

Председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић рекао је недавно да тим ископавањем Комисија жели да "скине све дилеме које се вежу за ову локацију".

"У неколико наврата смо радили истраживања. Поступали смо према информацијама које смо добили од Еулекса. Ово је озбиљно и тешко питање и према њему не желимо да се понашамо неодговорно. Због тога смо определили значајна средства за истраживање овог места", навео је Одаловић.

Одаловић је тада најавио да ће сви детаљи у суботу бити саопштени јавности.

"Желимо да на транспарентан начин и уз присуство свих који учествују у потрази за несталим лицима отклонимо све сумње и дамо одговоре, посебно породицама несталих који такве информације очекују", рекао је Одаловић.

Подсетивши да су у Рудници обављана истраживања од 2007. године, Одаловић је рекао да је урађено све оно што су представници УНМИК-а у том мандату, а касније Еулекса тражили, и да је ово захтев који је усаглашен у пуној мери између нашег Тужилаштва за ратне злочине и тужилаштва Еулекса.

Одржани су бројни састанци на којима су разрађени сви детаљи, локација снимљена до краја и договорено је да данас почнемо радове на ископавању, објаснио је Одаловић.

Тужилаштво за ратне злочине Србије открило је "потенцијалну масовну гробницу" на локацији Рудница код Рашке на југу Србије, у којој се, према изјавама сведока, налази 250 тела косовских Албанаца.

У Тужилаштву претпостављају да су тела пребачена током повлачења српских снага са Косова у јуну 1999, и да су акцијом руководили припадници тадашње Посебне јединице полиције.

Мајдан је "усечен" у брду и налази се поред самог пута Рашка - Косовска Митровица, између два пункта према Косову. Ту се налази неколико расходованих и зарђалих камиона, и још неке старе грађевинске машине. Мајдан је по причи мештана напуштен још крајем осамдесетих година, мада је дефинитивно остављен 1999. године.

Ограђен је само са једне стране, где се налази и улаз. Већи део је сада мочварна површина.

Питање постојања масовне гробнице у Рудници код Рашке покренули су још 2004. године приштинска Радна група и Унмик, а неуспешно истраживање је обављено у мају и јуну 2007. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару