Читај ми!

Делимично пробијена "балканска завера ћутања"

Тужилаштво делимично успело да пробије "балканску заверу ћутања" између припадника МУП-а у вези са убиством браће Битићи, али то и даље није довољно да се подигну оптужнице против извршилаца и налогодаваца, рекао за РТС тужилац Владимир Вукчевић.

Тужилац за ратне злочине Србије Владимир Вукчевић каже да је тужилаштво делимично успело да пробије такозвану "балканску заверу ћутања" између припадника МУП-а у вези са убиством троје америчких држављана и припадника ОВК, браће Битићи, али да то и даље није довољно за оптужницу против извршилаца и налогодаваца.

Није уобичајено да тужилац у току истраге изађе са тврдњама да је према сазнањима Тужилаштва, наређење за убиство браће Битићи, америчких држављана и припадника ОВК, дао сада покојни министар унутрашњих послова Влајко Стојиљковић, рекао је Вукчевић.

Вукчевић је објаснио да је, иако то није уобичајено, као тужилац одлучио да изађе у јавност са неким новим подацима, јер је брат убијених Фатос Битићи изнео бројне неистине и угрозио предмет.

"Испитивали смо мотив за убиство, било је различитих индиција, али ниједна од тих ствари није потврђена", навео је Вукчевић и додао да је случај о убиству браће Битићи и даље у фази предистражних радњи.

Гостујући у Дневнику РТС-а, тужилац је објаснио да постоје сазнања да је наредбу издао Влајко Стојиљковић преко полицијског генерала Властимира Ђорђевића и Горана Радосављевића Гурија.

Вукчевић је рекао да су сва вештачења у вези са убиством браће Битићи рађена у ФБИ-ју.

Браћа Битићи, амерички држављани албанског порекла, убијени су током сукоба на Косову 1999. године. Након хапшења и издржане казне због илегалног преласка границе, они су из затвора у Прокупљу одведени у Наставни центар МУП-а у Петрову Селу и тамо убијени.

Њихова тела пронађена су у оближњој гробници.

Стојиљковић, који се сада помиње као могући налогодавац тог убиства, убио се на степеништу парламента СРЈ 2002. непосредно после усвајања Закона о сарадњи са Хашким трибуналом којим је омогућено изручење домаћих држављана.

Говорећи о пресудама "гњиланској групи", чији припадници су најпре осуђени па ослобођени, Вукчевић је рекао да је шокиран том пресудом и упоредио је са хашким пресудама.

Тужилац за ратне злочине изјавио је и да је веома задовољан тиме како тече истрага о трговини људским органима током сукоба на Косову и "жутој кући".

"Све што је до сада утврђено показује да су ти злочини извршени. Сада само треба доћи до извршилаца, а мислим да смо на путу", казао је Вукчевић.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару