Читај ми!

Толимир: Караџић није знао за Сребреницу

На суђењу Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом, сведок одбране Здравко Толимир рекао да јула 1995. ни он ни Караџић нису знали да је ВРС масовно стрељала Муслимане из Сребренице.

Сведок одбране Здравко Толимир рекао је, на суђењу Радовану Караџићу у Трибуналу у Хагу, да јула 1995. године ни он ни Караџић нису знали да је Војска Републике Српске масовно стрељала Муслимане из Сребренице.

Трибунал је ове године Толимира који је, као генерал, био помоћник за обавештајно-безбедносне послове команданта ВРС Ратка Младића, осудио на доживотни затвор због геноцида у Сребреници.

Оптужница за сребренички геноцид терети и Караџића (68), тадашњег председника РС и врховног команданта њених оружаних снага.

ВРС и полицијске снаге су, по оптужници, погубиле око 7.000 сребреничких Муслимана пошто су 11. јула 1995. заузеле ту енклаву која је била под заштитом УН.

Толимира који је сведочио по обавезујућем налогу суда, Караџић је, током кратког испитивања, питао да ли га је икада информисао о стрељању муслиманских заробљеника - било планираном или почињеном.

"Тада вас нисам могао обавестити о нечему што ни сам нисам знао", одговорио је Толимир.

Прецизирао је да је с Караџићем о Сребреници разговарао 9. јула 1995. године, када га је обавестио да је "ВРС испред Сребренице".

"Ви сте рекли да узму Сребреницу ако могу", рекао је сведок, нагласивши да је Караџић наложио и "да се води рачуна о Унпрофору, цивилима и заробљеницима", али да тада још није било заробљеника.

Главни обавештајац ВРС сугерисао је да није знао шта се догађало после пада Сребренице, зато што је одмах отишао до суседне Жепе коју је нападала његова војска.

Генерал Толимир тврдио је и да не зна шта је писало у несталим извештајима о Сребреници које је његов сектор послао Караџићевом кабинету од 13. до 17. јула 1995. године, у време када су, по оптужници, почињени злочини.

"Ја не знам уопште шта је било у тим извештајима... Ја их нисам писао, а и да сам писао не бих се могао сетити", рекао је Толимир кога тужиоци нису унакрсно испитали.

Да је имао било какво сазнање о стрељањима у Сребреници, у одбрану Караџића, порицао је и Видоје Благојевић, такође официр ВРС којег је Трибунал осудио за учешће у тим злочинима.

Благојевића који је, као пуковник, био командант Братуначке бригаде ВРС, осуђен је 2007. гпдоне на 15 година затвора због помагања и подржавања убистава и присилног премештања сребреничких Муслимана.

Пошто је издржао две трећине казне у Норвешкој, недавно је пуштен на слободу.

У писаној изјави Благојевић је тврдио да "никада није примио или издао" незаконито наређење и да "није знао за било какав план за почињење злочина" и "ликвидирање заробљеника". Каже да са Караџићем није имао контакте, као и да му председник РС није наређивао.

Благојевић је негирао тврдњу сведока оптужбе Момира Николића који му је у лето 1995. био подређен, да га је 12. јула те године обавестио да ће заробљеници из Сребренице бити погубљени. Тврдио је да Николића тог дана није ни видео.

Николић је пред Трибуналом 2003. године признао кривицу за учешће у злочинима у Сребреници, и осуђен је на 20 година затвора. Од тада је сведочио против официра ВРС оптужених за геноцид и друге злочине у Сребреници.

Одговарајући на питања тужиоца Питера Меклоског, Благојевић је нагласио да он не може рећи да ли су почињени злочини, ко их је, када и где починио, али да сматра да су врло вероватно злочине извршиле "неконтролисане групе".

Суђење Караџићу наставља се у понедељак, 16. децембра. Оптужен је и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ који је у седам општина имао размере геноцида; за терорисање становништва Сарајева артиљеријским и снајперским нападима и за узимање за таоце припадника мировних снага УН, 1992-95. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару