Михајловић сведочио о побуни ЈСО

Хапшење браће Бановић и њихово изручење Хагу није прави разлог за побуну Црвених беретки, изјавио бивши министар унутрашњих послова Душан Михајловић. ЈСО била злоупотребљена и за побуну 2001, чији су циљеви били политички, најодговорнији су Милорад Улемек, Душан Маричић, Душан Спасојевић и Љубиша Буха Чуме, рекао Михајловић.

Бивши министар унутрашњих послова Душан Михајловић изјавио је, на суђењу оптуженима за побуну Црвених беретки, да хапшење браће Бановић и њихово изручење Хагу није прави разлог за побуну. Сведочећи о догађајима из 2001. године оценио је да највећу одговорност за побуну сносе некадашњи команданти Јединице за специјалне операције Милорад Улемек и Душан Маричић.

Некадашњи први човек МУП-а каже да је на почетку побуне Министарство унутрашњих послова понашање Црвених беретки оценило као оружану побуну. Међутим, неколико дана касније Влада је, тврди Михајловић, те догађаје окарактерисала као миран и оправдан протест.

Према његовим речима, Јединица за специјалне операције била је злоупотребљена и за њену побуну 2001. године, чији су циљеви били политички, најодговорнији су Милорад Улемек Легија, Душан Маричић Гумар, Душан Спасојевић и Љубиша Буха Чуме.

"То је четворка која је водила целу ту причу. Јединица је злоупотребљена", рекао је Михајловић.

После појединих изјава председника савезне државе Војислава Коштунице, било је јасно да нема наде да ће бити дозвољена употреба војске, тврди Михајловић.

Бивши министар унутрашњих послова Душан Михајловић каже да ниједна јединица није била равна ЈСО, нити способна да је евентуално разоружа. Тврди да се већина припадника црвених беретки није слагала са захтевима команде током побуне, али да њих нико није питао за мишљење.

После хапшења браће Бановић, ЈСО је отказала послушност команди и два пута борбеним возилом и наоружаним људима блокирала ауто-пут. У оптужници се наводи да су тако показали да су спремни и на насиље уколико се не прихвате њихови захтеви за смену министра унутрашњих послова и челника Државне безбедности.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару