Читај ми!

Спаљенe скоро две тоне дроге у Обреновцу

Уништено 1.740 килограма дроге у Обреновцу, која на илегалном тржишту вреди око 15 милиона евра. У депоима МУП-а се и даље чува око 11 тона наркотика, рекао министар унутрашњих послова Ивица Дачић најавивши да ће и та дрога у наредном периоду бити уништавана. Спаљивање дроге значајно за процес преговора са ЕУ, рекао Дачић.

У Термоелектрани "Никола Тесла" у Обреновцу уништено je 1.740 килограма дроге, марихуане, сировина и хашиша, вредних, на илегалном тржишту око 15 милиона евра.

Уништавању наркотика присуствовао је и премијер и министар унутрашњих послова Ивица Дачић који је истакао да је данашње уништавање наркотика прво после 14 година и да ће се са таквим акцијама наставити и убудуће.

Дачић је истакао и да уништавање наркотика неће изазвати никакве штетне последице по здравље грађана Обреновца. Дрога се спаљује у специјалним котловима термоелектране.

Истакао је и да се у депоима МУП-а и даље чува око 11 тона наркотика, најавивши да ће и та дрога у наредном периоду бити сукцесивно уништавана.

"Држава је ефикасна и одлучна да се обрачуна са највећим злом", рекао је Дачић нагласивши да је данашње уништавање дроге повезано с континуираним акцијама борбе против нарко-дилера, као што је била јучерашња под називом "Гром".

Прецизирао је да је данас уништена дрога која је заплењена на подручју Полицијске управе Крагујевац и да је то омогућено и захваљујући судским пресудама.

Према његовим речима, у борби против нарко-дилера основни задатак је њихово откривање и хапшење, са запленом дроге, затим следе судске пресуде и на крају уништавање дроге.

Наркотици доказ у судским процесима  

Дачић је објаснио и да се, према нашем закону, дрога која је данас уништена чувала као доказ у судским поступцима, заложивши се за измену правних прописа у тој области, јер "постоји низ нелогичности".

"Шта да радимо док не дође до судске пресуде, да ли да дрогу вратимо", поставио је Дачић питање и нагласио да је циљ државе да у потпуности уништи нарко-дилере како би заштитила децу и изборила се са тим "највећим злом".

Нагласио је и да је данашња акција спроведена захваљујући правовременој сарадњи и координацији полиције, Министарства правде, надлежних судова и тужилаштава, Министарства здравља и Министарства енергетике и заштите животне средине.

Дачић је објаснио и да данас у ТЕНТ-у нису могли да буду уништени кокаин и амфетамини, из еколошких разлога и најавио да ће се пронаћи начин како би се и ти наркотици уништили.

Навео je и да се није размишљало да се заплењени наркотици у Србији уништавају у другим државама, јер је пракса да свака земља то ради самостално.

Дачић је објаснио и да је уништавање дроге веома тежак посао на коме је данас било ангажовано више од 1.000 људи разних специјалности.

Спаљивању дроге присуствовали су и министарка здравља Славица Ђукић Дејановић, директор полиције Милорад Вељовић са сарадницима, као и представници Министарства правде и ТЕНТ-а.

Уништавање дроге значајно за евроинтеграције

Ивица Дачић je указао да је уништавање наркотика од велике важности и за наставак европских интеграција Србије, а посебно за поглавља 23 и 24, која се односе на полицију, правосуђе и безбедност.

Дачић је рекао да ће следеће седмице бити настављен други део прелиминарног скрининга за та два поглавља, која су веома значајна за наставак евроинтеграција Србије.

Истакавши да је актуелна влада захваљујући томе постигла велике резултате у борби против организованог криминала, Дачић је потврдио да ће ускоро при полицији бити формиране и две нове службе - служба за борбу против нарко-дилера и служба за борбу против екстремизма и тероризма.

"Ускоро ће на седници Владе Србије бити усвојена систематизација за те две нове службе које ће бити формиране при Управи криминалистичке полиције", рекао је Дачић.

"Волео бих да тај систем буде Гордијев чвор", рекао је Дачић алудирајући на чврстину и одлучност свих државних органа - од полиције, безбедносних служби, Бироа за координацију безбедносних служби у борби против нарко-дилера и организованог криминала.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару