Читај ми!

Добријевић: Нисам пребијао притворене Муслимане

На суђењу Радовану Караџићу у Хагу, сведок одбране Миле Добријевић негирао да је 1992. године пребијао притворене Муслимане у Санском Мосту и у логору Мањача.

Миле Добријевић, сведок одбране на суђењу Радовану Караџићу пред хашким Трибуналом, негирао је да је 1992. пребијао притворене Муслимане у Санском Мосту и у логору Мањача.

Потврдивши да је ислеђивао неке муслиманске притворенике, полицијски инспектор Добријевић је исказе сведока да је тукао и мучио, одбацио као "лажи", тврдећи да су га заменили с неким другим.

Караџић (68), тадашњи председник Републике Српске, оптужен је за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ.

Према оптужници, Сански Мост је једна од седам општина у којима је тај прогон попримио размере геноцида.

У главном исказу у четвртак, Добријевић је побијао да је тог прогона било, тврдећи да су несрпски цивили добровољно напустили Сански Мост.

Тужитељка Лена Пелић сведоку је данас предочила извештај полицијске станице у Санском Мосту, у којој је радио, о великом броју цивилних жртава и тешком разарању села у тој општини током акција српских снага.

Добријевић је изразио сумњу у аутентичност тог документа и одбио да га коментарише.

Тврдио је да је оправдано била ухапшена већина Муслимана које је испитивао у импровизованим притворима у Санском Мосту.

Постојали су, према његовиом речима, докази да су ти Муслимани имали нелегално оружје и учествовали у "оружаној побуни" против српских власти.

На питање тужитељке зашто онда нису били оптужени и изведени пред суд, Добријевић није могао да одговори јасно.

Караџићев сведок је одбацио сугестију тужитељке Пелић да је заробљене делио на "политичаре, екстремисте и оне који нису добродошли", и да је велики број пребачен у логор на Мањачи.

Као истину је, међутим, прихватио да је ишао на Мањачу да испитује заробљенике.

Заступница оптужбе цитирала је изјаву ухапшених Хасана Јакуповића и Адила Драгановића да је Добријевић премлаћивао Муслимане.

Јакуповић је тврдио и да је Добријевић од њега, у октобру 1992. године, узео 15.000 немачких марака за место у конвоју и пуштање на слободу.

Добријевић је и то негирао, рекавши да ће Јакуповића можда тужити због лажи.

Тужитељка Пелић предочила је сведоку и писмо Данилушка Кајтеза властима у Санском Мосту у којем је признао да је 2. новембра 1992. године учествовао у стрељању 12 Муслимана код села Шкрљевита.

Кајтез је у писму подвукао да "Миле и остали инспектори то знају".

Добријевић је, међутим, узвратио да он није тај Миле, подвлачећи да је Кајтезу суђено за тај злочин.

На примедбу тужитељке да је то било тек 2006. године, сведок је то потврдио.

Караџић ће одбрану пред Трибуналом наставити у понедељак, 9. децембра.

Оптужен је и за геноцид у Сребреници; за прогон Муслимана и Хрвата који је у још шест општина имао размере геноцида; за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и за узимање за припадника мировних снага УН за таоце 1992-95. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару