Туненс: Младић није наредио истрагу ратних злочина

Ратко Младић није покренуо ниједну истрагу злочина његових војника током рата у БиХ, тврди војни вештак оптужбе Рејно Туненс на суђењу Младићу у Хагу.

Сведочећи на суђењу Ратку Младићу, војни вештак оптужбе Рејно Туненс изјавио је у Трибуналу у Хагу да, током рата у Босни и Херцеговини, Младић није покренуо ниједну истрагу злочина његових војника.

Младић (70), тадашњи команданти Војске Републике Српске, оптужен је за геноцид у Сребреници; за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у седам општина имао размере геноцида; за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце припадника мировних снага УН, 1992-95. године.

Пошто је проучио стотине докумената Војске Републике Српске, Туненс је изјавио да није нашао ниједно наређење Младића за отварање истраге против војника који су прекршили законе и обичаје ратовања.

Сведок је рекао и да није нашао ниједан документ српских војних судова о кривичном поступку против ратних злочинаца.

Бивши белгијски официр Туненс поновио је да су Младићеве директиве за операције ВРС током целог рата биле у складу са стратешким циљевима Скупштине РС из мају 1992. године, међу којима је први и свеобухватан био раздвајање Срба од Муслимана и Хрвата.

"Свеобухватни циљ босанских Срба било је стварање српске републике на територијама које су сматрали својим", али је проблем било то што су на тим територијама живели и несрби, подвукао је Туненс.

Директивом број четири из 1993. године, Главни штаб ВРС наредио је стога да се упорним дејствима из Подриња отера непријатељ "заједно с муслиманским становништвом".

Та директива спроведена је, према Туненсовим речима, у оквиру остваривања трећег стратешког циља - уклањања границе "између Срба" на Дрини - у БИХ и Србији.

Током Туненсовог исказа, тужиоци су умешаност власти Србије у рат у БиХ доказивали Младићевим белешкама са састанка с тадашњим председником Србије Слободаном Милошевићем и његовим сарадницима, у јесен 1993. године.

Према Младићевим белешкама, шеф Службе државне безбедности Србије Јовица Станишић је на том састанку говорио о упућивању својих људи на ратиште, показујући, како је прокоментарисао Туненс, детаљно познавање стања на фронту.

ВРС и Младић су током целог рата уживали и логистичку подршку Војске Југославије, на челу с генералом Момчилом Перишићем, рекао је сведок, пошто му је тужилац приказао документа о испоруци граната из фабрике "Крушик" у Ваљеву.

Војног вештака оптужбе ће, у наставку суђења у понедељак, 9. децембра, унакрсно испитивати Младићеви браниоци.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару