Читај ми!

Акција "Гром", више стотина приведених

Неколико стотина особа приведено у оквиру операције "Гром" против нарко-дилера. Извршен претрес на 909 локација, а за сада ће бити процесуирано више од 250 особа, изјавио директор полиције Милорад Вељовић. Међу приведенима, поред дилера дроге, и екстремисти и фудбалски хулигани, рекао Вељовић. На више локација пронађено оружје.

18.00 - Против 261 особе биће поднете кривичне пријаве, док је за њих 118 одређено и задржавање до 48 сати. 

14.05 - Први потпредседник Владе Александар Вучић оценио да је полицијска акција "Гром" највећа акција предузета у протеклих 25 година, после које ће бити процесуирано 250 особа.

11.30 - Премијер Ивица Дачић рекао да је у акцији "Гром" претресено 909 локација, да се очекује да 242 особе буду процесуиране, а да је за сада за 127 њих одређено полицијско задржавање.

10.45 - Акција још траје и коначни резултати биће саопштени током дана, рекао Вељовић. 

10.30 - Извршен претрес на 909 локација, приведено неколико стотина особа, а за сада ће бити процесуирано више од 250 особа, изјавио директор полиције Милорад Вељовић. Пронађена велика количина дроге свих врста, каже Вељовић.

Полиција је током јутра широм Србије претресла 909 локација, привела више стотина особа и пронашла и запленила велике количине наркотика свих врста, рекао је директор полиције Милорад Вељовић.

Вељовић је, на конференцији за новинаре, рекао да је та акција под називом "Гром" организована по налогу Бироа за координацију служби безбедности и да су је заједно спровели полиција, Тужилаштво и Министарство правде.

Он је рекао да ће сигурно бити процесуирано више од 250 особа које су приведене, а да акција и даље траје и да ће коначни резултати бити саопштени током дана.

Вељовић је истакао да је у акцији демонстрирано потпуно јединство полиције, Тужилаштва и правосуђа и да је специфично то што је хероина пронађено више него марихуане.

Према његовим речима, циљ акције је био да се на основу пријава грађана укаже јавности на оне који трују нашу децу.

Вељовић је истакао да је у акцији учествовало неколико хиљада полицајаца и да је битно да ниједна информација није процурила.

"Поред Управе криминалистичке полиције која је била носилац операције, учествовале су и све друге организационе јединице у оквиру Дирекције полиције, пре свега мислим на Жандармерију, специјалне јединице, полицију опште надлежности, саобраћајну полицију, граничну полицију", рекао је Вељовић.

Према његовим речима, и данашња акција је показала да полиција може да обави сваки задатак и обезбеди мир и сигурност.

Вељовић је истакао и да је лично добијао пријаве грађана у вези с онима који дилују дрогу, а да су те пријаве добијали и Кабинет министра унутрашњих послова и Биро за координацију служби безбедности, тако да су акцију иницирали сами грађани. 

Вељовић је рекао и да су заплењене и велике количине оружја и муниције као и велики број аутомобила, а да је у Новом Пазару ухапшена особа за којом се због убиства трагало дуже време.

Директор полиције је истакао да су међу ухапшенима и особе које припадају организованим криминалним групама, међу којима и хулигани који врше насиље на стадионима.

Упитан да ли су међу ухапшенима и припадници навијачких група, Вељовић је одговорио да међу ухапшенима нису навијачи већ хулигани, додавши да правосуђе и Тужилаштво у таквим случајевима треба да свој посао заврше до краја.

Заплена наркотика, оружја и муниције

Вељовић је рекао и да је у Новом Саду заплењено више од пет килограма хероина и приведен велики број особа, док су у Лазаревцу извршени претреси на 17 локација.

Он је рекао и да се у Лазаревцу, где је Удружење грађана "Свети Сава" објавило слике особа за које тврде да су дилери, претреси обављају и сада. "Нико у акцији неће бити заштићен, без обзира на то ко је и шта је", рекао је Вељовић.

На подручју Краљева претресају се 22 локације, станови, куће и складишта, саопштила је краљевачка полиција. Акција се спроводи и у Врњачкој Бањи и Рашкој.

У Новом Саду је заплењено више од пет килограма хероина, а градоначелник Милош Вучевић поручио је да ће полиција увек имати снажну подршку тог града у немилосрдној борби против криминала.

У Крушевцу је откривена лабораторија за производњу сканка, а у Лесковцу су на једном месту заплењена 1,2 килограма синтетичке дроге. У Крагујевцу је извршено 25 претреса, заплењена је, поред наркотика, и муниција и скутер, а шест особа је приведено.

Полиција у Сремској Митровици је до 12 часова претресла станове 25 особа за које се сумњало да поседују наркотике или се баве препродајом дрога. Према овлашћењу надлежног тужиоца, за шест особа је одређено задржавање.

Припадници Полицијске управе у Ваљеву на девет места су запленили опојне дроге и ухапсили пет особа. Ужичка полиција привела је 25 особа и поднела седам кривичних пријава против осам особа.

У Новом Пазару, Сјеници и Тутину у оквиру акције приведене су 24 особе и претресено је 26 локација. У Нишу је претресено 113 објеката, приведено 16 особа, од којих је 13 задржано.

У Зрењанину поднето девет кривичних пријава против осам особа. Пронађено више комада оружја и већа количина муниције.

Суботичка полиција привела је 30 особа од којих је за две особе одређено задржавање, док ће за више особа бити поднете кривичне пријаве у редовном поступку. 

Ускоро служба за борбу против нарко-дилера

Вељовић је рекао и да ће ускоро бити формирана служба за борбу против нарко-дилера, чије оснивање је наложио Биро за координацију служби безбедности.

"Већ смо урадили систематизацију и доставили је Кабинету министра унутрашњих послова и Бироу за координацију служби безбедности и очекујем да ће служба бити врло брзо формирана", рекао је Вељовић.

Он је и са аспекта акције "Гром" као сврсисходно оценио и формирање службе за борбу против екстремизма и тероризма, што је такође иницирано Закључком Бироа за координацију служби безбедности.

Биро за координацију служби безбедности је у новембру одлучио да се при МУП-у формирају две нове службе - једна за борбу против екстремизма и тероризма, а друга за борбу против нарко-дилера.

Први потпредседник Владе и шеф Бироа Александар Вучић најавио је после тог састанка да ће врло брзо уследити и један од најжешћих удара на нарко-мафију.

Борба ће бити немилосрдна, јер никоме нећемо дозволити да се игра са државом, поручио је Вучић додавши да би жестоки ударац требало да претрпе дилери дроге, а поготово они којима као параван за мутне послове служе навијачке групе.

Број коментара 102

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару