Читај ми!

Антикорупцијска лига оптужује Динкића

Докази који се воде као државна тајна, указују на учешће некадашњег министра финансија Млађана Динкића у прању српског новца с тајних рачуна на Кипру и неправилности у случају компаније "Мобтел", тврди Домагој Маргетић из Антикорупцијске лиге Балкана. Тужилац Радисављевић: Треба проверити наводе.

Антикорупцијска лига Балкана саопштила је да поседује додатне доказе који се воде као државна тајна, а указују на учешће некадашњег министра финансија Млађана Динкића у прању српског новца с тајних рачуна на Кипру и неправилности у случају компаније "Мобтел", преноси агенција Бета. Уједињени региони Србије најављују тужбу.

Те доказе Антикорупцијска лига је већ предочила полицији, а вечерас ће их проследити и специјалном тужиоцу за организовани криминал Миљку Радисављевићу.

Како је на конференцији за новинаре рекао новинар-истраживач Домагој Маргетић, након што је компанија "Мобтел" одузета породици Карић, Млађан Динкић признаје офшор компанији Мартина Шлафа 30 одсто удела у том предузећу.

Одмах после тога, формира се компанија "Моби63" у којој 30 одсто има Шлафова офшор компанија, а 70 одсто Влада Србије.

Капитал те компаније се процењује на 132 милиона евра, а одмах потом Динкић потписује уговор о откупу тих 30 одсто за пола милијарде евра.

Маргетић је рекао да су сви докази предочени и аустријским истражитељима у афери "Хипо" и да су и они дошли до истих закључака.

Новац из Србије је преко кипарских офшор компанија путем фиктивних инвестиција, преко "Хипо групе", завршавао у Србији, рекао је Маргетић.

Маргетић је додао да финансијске трансакције нису вођене само на тај начин већ и да траг води ка бизнисмену Милану Беку и његовим компанијама.

Професор Факултета за безбедност Дарко Трифуновић рекао је да су сви докази предочени председнику Томиславу Николићу, од кога је Антикорупцијска лига добила пуну подршку.

"Рекао нам је (Николић): 'Децо, ако имате доказе, слободно их изнесите.' Први пут сам осетио да постоји држава", рекао је Трифуновић.

Он је навео и да је Николић, пред члановима Лиге, звао специјалног тужиоца Миљка Радисављевића, начелника Управе криминалистичке полиције Родољуба Миловића и првог потпредседника Владе.

"Позивамо првог потпредседника Владе, који важи за хероја у борби против корупције, да реагује. Како је могуће да су то четири саветника првог потпредседника Владе, а од тога се сви могу довести у везу са нестанком кипарских пара", навео је Трифуновић и указао на Франка Фратинија, Алфреда Гузенбауера, Доминика Строс-Кана и Млађана Динкића.

Иначе, саветник председника Србије Оливер Антић најавио је у интервјуу Политици да ће данас на прес-конференцији бити обелодањени детаљи међународне финансијске афере, у коју су укључени и домаћи политичари, и оценио да ће позадина ранијих напада на председника Томислава Николића тако бити јаснија.

За сада нема званичних потврда да је Антић мислио на конференцију за штампу Антикорупцијске лиге Балкана.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару