Читај ми!

Држава плаћа одштету због пожара у "Лаунџу"

Породице страдалих у пожару у новосадском кафићу "Лаунџ" добиће одштету од државе Србије, одлучио је Апелациони суд у Новом Саду. Свако од чланова породице требало би да добије по 1,5 милиона динара, а преживели по око два милиона динара.

Апелациони суд у Новом Саду донео је другостепену пресуду по којој ће држава Србија морати да плати одштету породицама страдалих у пожару у новосадском кафићу "Лаунџ".

Сваком од чланова породице суд је досудио по 1,5 милиона динара накнаде за душевне болове због смрти блиског сродника, а преживелима по око два милиона динара за све видове штете, рекао је адвокат породица жртава Владимир Бељански.

Бељански је агенцији Бета рекао да је значај ове пресуде у томе да је после скоро шест година од трагедије први пут једном правноснажном судском одлуком утврђена одговорност државних органа за пропусте који су довели до пожара.

Објаснио је да су породице страдалих у пожару остварили своје право на накнаду штете због претрпљених душевних болова, а преживели и повређени право на накнаду штете.

Суд је закључио да одговорност државе произлази из чињенице да је Сектор за заштиту и спасавање деловао у оквиру МУП-а Србије, а да за све време рада кафића "Лаунџ", који је био уредно регистрован, није урађена ни једна контрола ради провере испуњености услова у погледу заштите од пожара.

Бељански је изразио незадовољство јер тужилаштво "није предузело ништа" по захтеву породица да се утврди и индивидуална кривична одговорност за пропусте који су довели до пожара.

Пожар у кафићу "Лаунџ" десио се у фебруару 2008. године и у њему је погинуло осам младих људи, од 19 до 27 година старости.

Раније су за пожар осуђени Милош Малешев, који је изазвао пожар, као и власници кафића Тамаш Колар и Срђан Бован.

Апелациони суд је вратио предмет на поновно суђење, у делу који се тиче одговорности града Новог Сада, који је првостепеном пресудом такође био проглашен кривим.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару