Читај ми!

Вештак: Српски лидери једнострано стварали државу

Лидери босанских Срба предузимали "једностране потезe" ради стварања државе, рекао вештак оптужбе Патрик Трејнор, на суђењу Ратку Младићу. Вештак је као потврду те тврдње навео одлукe о формирању српског МуП-a и Војске РС.

У наставку суђења Ратку Младићу пред Трибуналом у Хагу, вештак оптужбе Патрик Трејнор сведочио је данас о "једностраним" потезима које су вође босанских Срба предузеле 1991-92. године ради стварања сопствене државе.

Оптужница Младића (70), бившег команданта Војске Републике Српске, терети за геноцид у Сребреници; за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у седам општина попримио размере геноцида; за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и за узимање за таоце порипадника мирвних снага УН, 1992-95. године.

Трејнор је проучио бројне документе и направио преглед формирања и развоју засебних институција босанских Срба. 

Успостављање Скупштине српског народа у БиХ, крајем октобра 1991, сведок је означио као "завршни корак ка формирању засебног државног ентитета" босанских Срба.

Трејнор је изјавио и да је Републике Српска Уставом била дефинисана као "држава српског народа" на "српским територијама", укључујући и оне "на којима је у Другом светском рату био почињен геноцид", а "те територије су централизоване до септембра 1992", казао је он.

Одлуку о стварању одвојеног српског Министарства унутрашњих послова, коју је помоћник министра Момчило Мандић 31. марта 1992, упутио свима у јединственом МУП БиХ, Трејнор је навео као још један од "једностраних потеза" српских лидера.

"Они су веома отворено изражавали своје намере", нагласио је вештак оптужбе.

Одлуком о формирању Војске РС, коју је Скупштина донела 12. маја 1992. - по Трејнору - Територијална одбрана БиХ је, као оружана формација Југославије, претворена у војску "примерену независној држави".

По речима сведока, ни председник Србије Слободан Милошевић, при неслагању о међународним мировним плановима није могао да унесе раздор у "јединствени политички фронт" који су чинили председник РС Радован Караџић и његов најближи сарадник Момчило Крајишник, који је био на челу Скупштине РС.

Караџић и Крајишник "били су веома успешни у подели БиХ и успостављању сопствених независних институција", нагласио је Трејнор.

Унакрсно испитујући сведока, Младићев бранилац Миодраг Стојановић инсистирао је да по, Уставу СФРЈ, промена граница није била могућа без сагласности свих република.

"То је било на снази и 1991, али је развој догађаја на терену поткопао ту одредбу", узвратио је Трејнор. 

Сведок је, на сугестију браниоца, потврдио да генерал Младић није био члан Врховне команде оружаних снага РС на чијем је челу био Караџић.

Младићев адвокат сутра ће завршити унакрсно испитивање Трејнора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару