Читај ми!

Ковач: Караџић није знао за стрељања у Сребреници

Бивши заменик министра унутрашњих послова РС Томислав Ковач посведочио пред Хашким трибуналом да Радован Караџић у јулу 1995. године, није знао ништа о стрељању заробљених Муслимана из Сребренице.

У наставку суђења Радовану Караџићу, бивши заменик министра унутрашњих послова Републике Српске Томислав Ковач рекао је да Караџић, у јулу 1995, није знао ништа о стрељању заробљених Муслимана из Сребренице.

"Убеђен сам да Караџић није имао појма да ће заробљеници бити стрељани", нагласио је Ковач у писаној изјави, коју је Караџић, који се брани сам, приложио као доказ.

Ковач је посведочио да, током више састанака које је са Караџићем имао између 9. и 20. јула 1995. године, пре и после заузимања Сребренице, од лидера босанских Срба није чуо да би муслиманске мушкарце требало побити, нити да су стрељања била у току или већ окончана.

О убиствима заробљеника, Ковач, како је изјавио, није видео ниједан званичан извештај.

Сведок је, међутим, потврдио да га је заменик команданта специјалне полицијске бригаде Љубомир Боровчанин, 14. јула 1995, известио да је, дан раније, "убијен један број заробљеника" у складишту земљорадничке задруге у селу Кравица код Братунца.

Како му је Боровчанин пренео, један од заробљених Муслимана претходно је отео пушку стражару и једног полицајца убио, а другог ранио. О том догађају, Ковач није разговарао с Караџићем.

Трибунал је Боровчанина, 2010, осудио на 17 година затвора зато што злочин није спречио, а починиоце казнио. Боровчанин је казну прихватио, није уложио жалбу и тренутно издржава казну у Финској

У приближно исто време, Ковач је, како је изјавио, добио депешу из полиције у Зворнику да је пуковник ВРС пуковник ВРС Љубиша Беара затражио полицијску "помоћ" у поступању са "великим бројем заробљеника". Зворничка полиција посумњала је у извештају да Беара има намеру да се Муслимани побију.

Ковач је рекао да је одбио тај захтев Беаре, тадашњег начелника сектора за безбедност Главног штаба ВРС. Назначио је да је "сигуран" да Караџић није знао ни за Беарину намеру.

Пуковника Беару је Трибунал, 2010. прогласио кривим за геноцид у Сребреници и изрекао му казну доживотног затвора. Пресуда није правоснажна зато што је Беара уложио жалбу.

У изјави у одбрану Караџића, Ковач је злочин у Сребреници назвао "најгорим што се могло десити српском народу", а његове починиоце "највећим непријатељем Срба".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи